Belföld

Orbánék nem lettek az elszámoltathatóság barátai

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Magyarország kivételével minden EU-tagállam tagja a szövetségnek, amely az orosz agressziót követő elszámoltatást mozdítaná elő.

Az ENSZ égisze alatt alakult meg az Elszámoltathatóság barátainak csoportja, amely jelenleg 49 tagot számlál, további csatlakozókat vár. A kezdeményezésnek tagja minden EU- és NATO tagállam, kivéve Magyarországot és Törökországot – értesült a Népszava.

A csoportot március 25-én Albánia, Dánia, Hollandia, Kolumbia, a Marshall-szigetek és Ukrajna hozta létre. A csatlakozó országok informális fórumaként működő kezdeményezés célja, hogy a háborúban elkövetett bűncselekmények, jogsértések tetteseit elszámoltassák, felelősségre vonják. Megkönnyítenék a bűnök  dokumentálását, az információcserét, biztosítanák az elszámoltathatóságért tett lépések széleskörű nemzetközi támogatását.

Az együttműködésnek az Európai Unió önálló jogi személyként is részese. A Népszava egyelőre nem kapott választ a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól arra, Magyarország miért nem csatlakozott, illetve tervezik-e a csatlakozást.

A lap emlékeztet rá, Orbán Viktor az EU-csúcson jóváhagyta az állásfoglalást, amely felszólította Oroszországot, hogy azonnal vessen véget a háborús bűncselekményeknek.

A felelősöket és azok bűntársait a nemzetközi joggal összhangban felelősségre fogják vonni

– olvasható a zárónyilatkozatban, amely szerint az Ukrajna elleni orosz agresszió súlyosan sérti a nemzetközi jogot.

Az elmúlt időben több nemzetközi kezdeményezés született a bűnösök felelősségre vonására. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze bejelentette, vizsgálatot indít az Ukrajnában elkövetett esetleges háborús, emberiesség elleni bűncselekmények ügyében. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa vizsgálóbizottságot állít fel, és hasonló előterjesztés fekszik az EBESZ asztalán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik