Belföld

Tiborczék turai kastélya bekebelezte a város sportpályáját, hogy legyen hely a kapacitásbővítésre

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Bár veszteségesen indult a turai álomkastély működése, Tiborcz Istvánt ez nem akadályozta meg abban, hogy újabb költséges beruházással bővítse a milliárdokat felemésztő Botaniq Hotel területét. A cége 47 millió forintot fizetett a sportlétesítményért, de a falunak nem ebből kell újat építenie: állami támogatást kapott a fejlesztésre.

A 24.hu információja szerint a turai önkormányzat soron kívüli ülésén egyhangúlag szavazta meg, hogy eladja a kastély szomszédságában található városi futball- és sportpályát a TRA Real Estates Kft.-nek. A képviselő-testület januárban hozott határozata szerint a kft.-nek nettó 47,7 millió forintot kell fizetnie a 19 ezer négyzetméteres ingatlanért. A kastélyszálló körüli park mérete az egyesítés után így több mint 12 hektárosra növekszik majd.

A területvásárlásról már hosszú ideje zajlott az egyezkedés. Az ingatlan korábban az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyoni köréhez tartozott, ezért a Szendrei Ferenc polgármester által vezetett testületnek előbb át kellett vezetnie a forgalomképes körbe, és a sporttevékenységnek más helyet kellett keresni. Az adásvételt hivatalosan egyelőre nem regisztrálták a sportpálya tulajdoni lapján.

Szendrei a 24.hu megkeresésére azt mondta, azért adták el a sportpályát, mert a terület korábban is a kastélyhoz tartozott, így természetesnek tartották, hogy az új tulajdonosok egyesíteni próbálják a két területet, amit valamikor a szocializmus idején választottak el egymástól. A polgármester szerint azért nem ragaszkodtak a sportpályához, mert az amúgy is rossz állapotban volt.

Szerencsére nem a 47 millióból kell új pályát építeni, állami támogatást kapunk egy új, nagyobb sportkomplexum megépítéséhez, ahol edzőpályát is ki lehet majd alakítani

– mondta a polgármester.

24.hu

A Pest megyei településen kastélyszállót működtető TRA Kft. az Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában lévő BDPST Zrt. egyik leányvállalata. Azt, hogy mit kezdenek majd az új területtel, az BDPST Zrt.-től kérdeztük. Válaszuk szerint a tervbe vett kapacitásbővítés miatt vették meg a sportpályát.

A stratégiai fejlesztési tervek egyik fontos eleme a Botaniq Turai Kastély szálláshely-kapacitásának növelése, amely a létesítmény hosszú távú gazdaságos üzemeltetéséhez járul hozzá

– válaszolta a cég, amely közölte azt is, hogy a műemlékvédelmi szempontok, illetve a kastélypark zöldfelületeinek megóvása és harmóniájának megőrzése miatt hasonló fejlesztés csak a kastély jelenlegi területén kívül valósítható meg. A BDPST Zrt. arra is felhívta a figyelmet, hogy a turai önkormányzat által nyilvános pályázatán keresztül meghirdetett terület anno a történeti kastélykert szerves részét képezte. „A szóban forgó terület rehabilitációja a korabeli tervek nyomán zajlik majd, ahogyan az a Botaniq Turai Kastély jelenlegi, szakmai nívódíjjal kitüntetett parkjánál is történt” – közölték.

A TRA hét éve hatalmas kölcsönökből szerezte meg és újította fel az egykori Schlossberger-kastély 140 éves, leromlott állapotú épületét. 2016-ban megvették a kastélyparkkal szemben, a Régi Vásártér túloldalán található több száz éves magtárépületet is. A magtárhoz eddig nem nyúltak, ám a kastély felújítási munkálatai 2020-ra befejeződtek, és még abban az évben meg is nyitották a 19 szobás luxushotelt. Az első gazdasági év azonban nem sikerült túl fényesen a cég számára: a járványidőszakban 127 milliós forgalom mellett 236 millió forintos veszteséggel zártak.

A veszteség viszont eltörpül azokhoz az összegekhez képest, amelyekkel a cég tartozik. A TRA Kft.-nek ugyanis a 2020-as, az utolsó hivatalos mérleg szerint 7,7 milliárdos tartozásállománya volt. Ebből csak egy kisebb részt, 2,2 milliárd forintot jegyeztek be jelzálogként az ingatlanra. A kölcsönt a Gránit Banktól vették fel több részletben 2018 ősze és 2020 nyara között. NER-es csavar a történetben, hogy

2021 végén a TRA anyacége, a BDPST lett a Gránit Bank Zrt. főrészvényese, így ezek a jelzálogkölcsönök is házon belülre kerültek.

A TRA cégbírósági beszámolója szerint a kölcsönök többségét nem bank, hanem maga a BDPST adta a turai cégnek. A 2020 adatok szerint ez a belső hitelösszeg 5,3 milliárd forintra rúgott.

A keresztfinanszírozások miatt a BDPST helyzete roppant nehezen tekinthető át, hiszen a portfóliójában a turai kastély mellett több olyan nagy értékű hotel, villa és irodaház szerepel, melyeket külön leánycégek működtetnek. Ezek a cégek maguk is vehetnek fel hiteleket, miközben a Turát hitelező BDPST-nek önmagában több mint 8 milliárd forintos hosszú lejáratú kötelezettsége van a cégadatok szerint.

Molnár-Bernáth László / MTVA A turai Schossberger-kastély 2021. január 29-én.

A Tiborcz-csoport különösen tavaly ősszel bővült nagyot, amikor – a többi között Mészáros Lőrinc birodalmának köszönhetően – több külföldi és magyarországi hotel is a BDPST-hez került. Decemberben vált véglegessé például a quaestoros ingatlanhagyatékból megszerzett mátraházi Lifestyle Hotel átvétele is. A már szinte követhetetlen sebességű terjeszkedés ellenére nem merült ki a csoport pénztárcája sem. A napokban derült ki, hogy a Tiborcz által korábban részben megvásárolt Gránit Bank Zrt.-ben a jegyzett tőke nagysága március 1-jén 11,2 milliárd forintról 14,9 milliárd forintra ugrott.

Kastélyárazás

A gasztro- és spa részleggel is rendelkező Botaniq Hotel tavaly elnyerte a „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021” címet az International Travel Awards versenyen. A szállodát még a köztévé híradója is reklámozta azzal, hogy fine dining konyháját egy Michelin-csillagos séf vezeti. A honlapon jelenleg csak a Clarisse étterem ajánlatai érhetőek el. Az étlap szerint egy hétvégi menü 54 900 forintba, a hozzávaló koktélok pedig egységesen 19 900-ba kerülnek. Tavalyi sajtóhír volt, hogy a hotelben egy üveg (0,75 literes) „Krug, Clos d’Ambonnay” pezsgőhöz 1 349 900 forintért lehetett hozzájutni. A Booking.com legfrissebb adatai szerint a legolcsóbb, 30 négyzetméteres szobáért márciusban 101 ezer forintot kérnek, az elnöki lakosztályban viszont a főszezonon kívül is 711 ezer forintért lehet megszállni egyetlen éjszakára, igaz, ez az ár két személyre szól.

Kapcsolódó
Így lett Mészáros Lőrinc közvetítésével ingatlanmogul Tiborcz István
2019-ben még inkább a saját lábára állt a miniszterelnök veje: az üzletember útját állami segítség, állami hitel és Mészáros Lőrinc egyengette.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik