Belföld

Novák Katalin beszéde nem jelenti az abortusz szigorítását

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Ungár Péter már az államfőválasztás másnapján benyújtotta írásbeli választ igénylő kérdését.

Az LMP politikusa Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől arra várt választ, a kormány akar-e szigorítani a jelenlegi abortusztörvényen. Ungár Péter szerint a kérdése azért indokolt, mert Novák Katalin az államfőválasztást megelőző beszédében ezt mondta.

Támogatni fogom azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre…

A mondat Ungár Péter értelmezése szerint arra utal, hogy Novák Katalin hivatalba lépése után, a közeljövőben a kormány szigorítani akar a jelenlegi abortusztörvényen. Ezért rákérdezett, a kormány egyetért-e Novák Katalinnal, tervezi-e az abortusz szabályozásának szigorítását.

Zsigó Róbert államtitkár most Gulyás Gergely helyett válaszolt. Pontosabban azt kérte az ellenzéki politikustól, tekintse irányadónak azt a korábbi válaszát, amit még Novák Katalin helyett adott, amikor a megválasztott köztársasági elnök a Fidesz-kormány családokért felelős tárca nélküli minisztere volt.

Megkerestük.

Az Alaptörvény teljesen világosan fogalmaz ebben a témában.

»Minden embernek joga van élethez és az emberi méltósághoz. A magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti.«

A Kormány a jelenleg hatályos szabályokon nem tervez változtatást.

Akkor Ungár Péter azért kérdezte a kormányt ebben a témában, mert abortuszellenes koalíciót kötött a világ 31 másik országával Washingtonban egy virtuális tanácskozáson. Magyarország ráadásul nemcsak aláírója, hanem társkezdeményezője is volt a Genfi Konszenzus Nyilatkozatának (Geneva Consensus Declaration), amely szerint „nem létezik az abortuszhoz való nemzetközi jog”. A kétoldalas dokumentumban kifejezetten hangsúlyosan szerepel benne az abortusz ellenzése és a hagyományos családmodell melletti kiállás.

Kapcsolódó
A magyarok túlnyomó többsége támogatja az abortusz lehetőségét
A világ 26 országában végzett kutatás szerint az idősebb korosztály elfogadóbb a terhesség-megszakítással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik