Belföld

Két év felfüggesztettet kapott a zebrán átkelő kistarcsai kislányt halálra gázoló sofőr

Két év felfüggesztett fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság azt a halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolt sofőrt, aki 2019 decemberében elgázolt egy zebrán áthaladó kislány Kistarcsán, mert nem vette időben észre a pirosra váltó lámpát és túl későn fékezett. A gyerek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap meghalt.

A Budapest Környéki Törvényszék tájékoztatása szerint a sofőr négy évre eltiltották a közúti járművezetéstől, és a vádlott biztosítója 22 millió forintot fizetett az áldozat családjának.

A férfi egy gyalogosátkelő felé hajtott, a gyerek pedig épp átkelésre várakozott. Mivel a Nap szemből sütött, ezért nem észlelte megfelelően, amikor a fényjelző készülék pirosra váltott, és a kijelölt területet nem a tőle elvárható, fokozott óvatossággal és figyelemmel közelítette meg.

Mindezek miatt nem biztosított elsőbbséget az átkelését megkezdő kislánynak. Amikor a gyermek az elindulás mellett döntött, a kocsi nem egészen húsz méterre volt tőle.

Ekkor kezdett el a sofőr fékezni, de már nem tudott időben megállni, ezért 30-34 km/h sebességgel elütötte a zebrán lévő kislányt. Bár a gyermeket a balesetet követően kórházba szállították, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy másnap elhunyt.

A baleset hátterében az állt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ több szabályát, így azt, ami szerint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni; illetve a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie a kijelölt területet, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

A bíróság végül közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a sofőrt, ezért őt 2 év fogházra ítélte, 5 évre felfüggesztve. A döntést a sofőr és a védője is tudomásul vette, míg az ügyész három nap gondolkodási időt kért a nyilatkozata megtételére, így az ítélet nem jogerős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik