Belföld

Felhívásban kér mindenkit az ellenzék támogatására az Országos Roma Önkormányzat

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Bár az utóbbi két választáson a cigányság túlnyomó többsége a Fideszre szavazott, most alaposan megfordulhatnak az arányok – írja pénteki számában a Népszava.

A lap beszélt Agócs Jánossal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével, aki csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amely a parlamenti választáson az ellenzék támogatására kéri a romákat.

Az ellenzék közös listáján szereplő három roma jelölt (Berki Sándor, Lőcsei Lajos és Varga Ferenc) mellett más ellenzéki roma politikusok is szerepelnek az aláírók között (ifjabb Bogdán János és Lakatos Béla). Agócs Jánoson kívül két ORÖ-s elnökhelyettes is nevét adta a felhíváshoz (Lakatos Oszkár és Varga Zoltán).

„2022. április 3-a legyen Magyarországnak, így a magyarországi cigányságnak is a választás szabadsága és a szabadsága választása!” – így kezdődik a Népszava rendelkezésére bocsátott felhívás. Az elmúlt tizenkét év kormányzása bebizonyította – olvasható –, hogy a társadalom alsó harmadában élők csak rabszolgasorsra és megaláztatásokra, nyomorra vannak ítélve. A választás azonban lehetővé teszi, hogy a „nemzeti együtt lopás rendszerét” felváltsa a „nemzeti felemelkedés rendszere”.

A felhívás azzal zárul:

Tisztelettel kérjük roma és nem roma honfitársainkat egyaránt, hogy az ellenzéki lista támogatásával vessünk véget az elmúlt ezer év legkorruptabb kormányzásának!

– áll a felhívásban.

Az elmúlt évek romapolitikájával részletesen foglalkozunk pénteken megjelent cikkünkben:

Kapcsolódó
„Adunk közmunkát, lesz falunap, ahol ugrándozhattok, mint a táncoló rabszolgák, cserébe a Fideszre szavaztok” – a romák és a magyar politika
Bár a romák önálló parlamenti képviseletének lehetősége tragikomikus jelenetek közepette elveszett, a következő ciklusban négy roma tagja is lehet az Országgyűlésnek. Szakértőkkel és érintettekkel beszélgettünk a cigányság politikai képviseletéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik