Belföld europoli

Havasi: Magyarország előleget kap az EU egyik újjáépítési alapjából

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára; Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából – nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Brüsszelben Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Havasi azt mondta, hogy „a baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata”, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül 300 millió euró forrás nyílik meg – ismertette a sajtófőnök.

A napokban derült ki, hogy a kormány mégis csak igényt tart arra az uniós hitelre, amelyet tavaly visszautasított, ezért levelet írt Ursula von der Leyennek. A miniszterelnök az említett levélben a kérést azzal indokolta, hogy az Ukrajnában dúló háború példátlan kihívás elé állítja az Európai Unió tagállamait. A biztonsági kockázatokat, a humanitárius válság terheit, a konfliktus gazdasági következményeit és az uniós szankciók negatív hatásait jelentős mértékben az Európai Unió keleti határait védő országok viselik.

Kapcsolódó
444: Orbán sajtófőnöke hazudott a 300 millió eurós forrásról
Győzelemként állították be, ami amúgy is jött volna Magyarországra.
Kapcsolódó
Orbán már lehívná az uniós hitelt, amit tavaly visszautasított
Ezt levélben jelezte Ursula von der Leyennek.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik