Belföld

Republikon: Hibahatáron belül, de vezet a Fidesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Továbbra is kiélezett a verseny a két nagy politikai tömb között, a választás nagy válószínűséggel az utolsó pillanatban fog eldőlni – írja a Republikon Intézet friss kutatása alapján a Telex.

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP 41, az Egységben Magyarországért 39 százalékon áll. A bizonytalanok aránya 16 százalékos. A kormánypártok támogatottsága 1 százalékponttal nőtt az előző méréshez képest, az ellenzéki összefogásé változatlan maradt, ahogy a  pártválasztóknál is, ahol jelenleg a Fidesz 49, az Egységben Magyarországért 46 százalékon áll. A jelenlegi állás szerint a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) nem jutna be a parlamentbe.

A választás kimenetele a saját tábor mozgósítása mellett azon múlik, ki tudja megszólítani a bizonytalanokat. Ha most vasárnap lennének a választások, akkor

  • 67 százalék biztos elmenne,
  • 18 százalék valószínűleg elmenne,
  • 8 százalék valószínűleg nem menne,
  • 2 százalék biztos nem menne el

voksolni, míg 5 százalék nem válaszolt erre a kérdésre.

A Republikon Intézet ezúttal felmérte azt is, mennyire tartják fontosnak a választók az euró bevezetését, miként ítélik meg a magyar külpolitikát.

  • A válaszadók 46 százaléka vezetné be az eurót, 31 százaléka nem. A fideszesek többsége nem akar eurót, az ellenzékiek  négyötöde igen.
  • A válaszadók 57 százaléka szerint szövetségeseink Nyugaton vannak, 16 százalék ezzel nem ért egyet, de még a fideszesek közt is több a Nyugat-barát.
  • A válaszadók 63 százaléka szerint Ukrajnán akkor is segíteni kell, ha ez számunkra negatív gazdasági következményekkel jár. Ezt 19 százalék ellenezné, de a fideszesek több mint fele is támogatná.

A társadalom ideológiai alapon megosztott a külpolitikai ügyekben, a biztos szavazókat alig befolyásolja a háború körüli vita, de a bizonytalanok közt valamivel többen vannak azok, akik az ellenzéki állásponttal értenek egyet, ahogy általánosságban a közvélemény is.

Az intézet szerint ez részben azzal magyarázható, hogy a Fidesz-hívek nehezebben nyilvánítanak véleményt ezekben az ügyekben, az ellenzékiek egységesebbek, tudatosabbak a külpolitikai attitűdök terén.

Módszertan

A kutatás 1000 ember telefonos megkérdezésével készült március 16. és 18. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára, a hibahatár: +/- 3,2%.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik