Belföld

Megcélozták Pegasussal, majd Orbán embere lett

Trebitsch Péter / MTI
Trebitsch Péter / MTI

Egy újabb emberről derítette ki a Direkt36, hogy megfigyelhették a kiberfegyvernek számító Pegasus kémszoftverrel. Szilas Cecília korábban pekingi nagykövet volt, amikor pedig célszeméllyé vált 2019 nyarán, akkor az éppen konfliktusokkal teli Dunaferrnél dolgozott.

Utána nem sokkal 2019 szeptemberétől Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójává vált, egész pontosan Kína-ügyi főtanácsadó lett, részt vett többek között a Fudan Egyetem vezetésével folytatott tárgyalásokon.

„Nem tudok semmit mondani ezzel kapcsolatban. Az életem egy nyitott könyv” – válaszolta a Direkt36 telefonos megkeresésekor Szilas, amikor arról kérdezték, szerinte miért válhatott célponttá.

Hogy valóban megfigyelték-e, azt a telefonkészülék utólagos vizsgálatával lehetne csak megállapítani, de erre a Direkt36-nak nem volt módja. Mindenesetre Szilas Cecília telefonszáma is ott volt azon a listán, amelyek a megfigyelési célpontok szerepeltek.

Szilas most a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának nemzetközi igazgatójaként dolgozik, amelyet tavaly hoztak létre miniszterelnök bizalmi embere, Bíró Marcell korábbi közigazgatási államtitkár vezetésével. Szilas emellett tagja lett a magyarországi Fudan Egyetem kuratóriumának, amelyet a tervek szerint 540 milliárd forintos kínai hitelből valósítanának meg.

Mint ismert, tavaly nyáron robbant ki a botrány, hogy az izraeli kémszoftverrel újságírókat, üzletembereket, ellenzéki politikusat figyeltek meg. Kósa Lajos fideszes képviselő elismerte, hogy a Belügyminisztérium is vásárolt a fegyverből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik