Belföld

Amerikában bujkálhat a szír pénzváltót 30 éve meggyilkoló férfi, súlyosabb büntetést kértek rá

Súlyosabb büntetést kért a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség arra a jelenleg is szökésben lévő palesztin férfire, aki harminc évvel ezelőtt megölt egy szír pénzváltót Budapesten.

Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a fellebbviteli főügyészség a büntetés legalább 15 évre való felemelésével lenne elégedett a minősített emberölés miatt.

Az elkövető úgy került hazánkba bő harminc évvel ezelőtt, hogy Izraelben összeházasodott egy magyar nővel, akivel hazánkba költözött. 1991 augusztusában azzal kereste meg egy másik szír férfi ismerősét, hogy tudomása van arról, hogy a pénzváltással foglalkozó későbbi áldozata nagyobb összegű készpénzt tart magánál.

Beavatta társát a tervébe, miszerint a pénz megszerzése érdekében a sértettet összeismertetik egy magyar lánnyal, akinek a segítségével a férfit egy elhagyatott helyre csalják, ahol altatószerrel elkábítják és elveszik az értékeit.

Miután a másik férfinak is pénzre volt szüksége, beleegyezett abba, hogy részt vesz az elkövetésben. Ezután a tervbe közösen beavatták női bűntársukat, aki anyagi ellenszolgáltatás fejében szintén vállalkozott a bűncselekmény elkövetésében való részvételre.

A megbeszélést követően pár nappal a szír bűntárs elvitte a nőt az újpalotai piacra, és ott megmutatta neki a kiszemelt férfit. Ezt követően a nő egy XV. kerületi presszóban megismerkedett a férfival, akivel ezután több alkalommal is találkozott és szórakozott.

A nő 1991. szeptember 8-án este is találkozott a pénzváltóval,beült az autójába és – a vádlott előzetes útmutatása alapján – a XVI. kerület, Szlovák utca és Csömöri út kereszteződésébe vitette magát, ahol egészségügyi okok ürügyén a férfival együtt kiszállt a kocsiból, és az út menti fák közé ment.

Az elkövető és a társa autóval követte őket. Amikor oda értek, kiszálltak a gépkocsiból, majd bementek a fák közé, a nő társaságában tartózkodó férfihez. Az elkövető és a pénzváltó között előbb szóváltás, majd verekedés alakult ki, amelynek során leszúrta a férfit és kivette a ruhájában lévő 1600 forintot.

A támadó két társa az emberölésben nem vett vészt, és nem is tudtak arról, hogy a jordán férfi az értékeket akár gyilkosság árán is megszerzi. Ők kizárólag az értékek elvételében való közreműködésbe egyeztek bele. A támadó az áldozat vérével szennyeződött pénzt átadta a szír társának, majd távoztak a helyszínről.

Mivel a gépjármű világítása nem volt bekapcsolva, nem sokkal később a Csömöri úton egy rendőrautó megpróbálta megállítani őket, az elkövető azonban nem állt meg, hanem továbbhajtott, a nagy sebesség miatt azonban egy közlekedési lámpának ütköztek, innen gyalogosan menekültek tovább. A rendőrök végül az elkövető férfi társát elfogták, és az áldozat vérével szennyezett pénzt is megtalálták nála.

Az elkövető később visszament a helyszínre, majd eltüntette a holttestet, ami azóta sem került elő. A tettes az elkövetést követően teljesen felszívódott. Feltehetően Amerikában bujkálhat álnéven, mert adat merült fel arra vonatkozóan, hogy egy rokona ott tartózkodik.

A Fővárosi Főügyészség még tavaly áprilisban emelt vádat az azóta is szökésben lévő ötvenes férfival szemben nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt. A palesztin férfit két hónappal ezelőtt 12 év fegyházra ítélték a távollétében első fokon.

Két társát külön eljárásban már jogerősen elítélte a bíróság, csoportosan elkövetett rablás miatt. Az ügyészség tájékoztatása szerint ők már le is ülték a büntetésüket. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a büntetés jelentős súlyosítása, a védő pedig felmentésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik