Farkas Norbert / 24.hu
Belföld

Pert nyert Márki-Zay az M1 Híradóval szemben – Nem mondta, hogy leépítené a szülészeti ellátást

A közszolgálati televízió M1 Híradója sajtópert bukott hétfőn Márki-Zay Péterrel, az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltjével szemben.

A Híradó a Fővárosi Törvényszéken nem tudta igazolni, hogy Márki-Zay szájából valóban elhangzott az a kormánypropagandában azóta sokszor hivatkozott mondat, hogy „Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében”. A tárgyaláson kiderült, hogy a Híradóban hivatkozott kiszombori lakossági fórumon ezzel szöges ellentétben álló kijelentések hangzottak el.

Az elsőfokú ítélet szerint a köztévének helyre kell igazítania: valótlanul híresztelte Márki-Zayról, hogy tömegesen záratna be szülészeti és sürgősségi osztályokat.

A Híradó januárban az Origó „Márki-Zay Péter leépítené az egészségügyi ellátórendszert” címmel megjelent cikke alapján írt az ellenzéki politikusról. Az Origó elleni helyreigazítási pert elhalasztotta a bíróság.

Litresits András, Márki-Zay jogi képviselőjének tájékoztatása szerint hétfőn a 888.hu és kiadója, a Médiaworks  ellen is pert nyertek. A lap képviselője a szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, a bíróság így távollétében kötelezte a Híradóhoz hasonló szövegű helyreigazításra.

Frissítünk!

Fellebbez a közmédia Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt sajtóhelyreigazítási ügyében. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája hétfő este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, “a közmédia kitart álláspontja mellett és kellően megalapozottnak tekinti, hogy Márki-Zay Péter és a mögötte álló baloldali politikusok leépítenék az egészségügyi ellátórendszert és tömegesen záratnának be szülészeti- és sürgősségi osztályokat”. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős döntése ellen a közmédia fellebbezést nyújt be – tették hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik