Belföld csatatér '22 - egyéb harcmezők

Gyurcsány: Nem szaporább a pulzusom, nem izzad a tenyerem

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A DK-elnök dombóvári fórumán jártunk, egy olyan választókerületben, ahol legutóbb több mint 58 százalékot szerzett a Fidesz.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjének korábbi fellépése után pénteken Gyurcsány Ferenc is utcafórumot tartott Dombóváron. Mivel a kampány során a DK elnökével a leggyakrabban fideszes plakátokon, valamint a párt képviselőjelöltjeinek társaságában lehet találkozni, ellátogattunk a Tolna megyei városba, hogy megnézzük, hogyan kampányol Gyurcsány egy látszólag lefutott versenyben.

Az alig húszezres lélekszámú Dombóvár sokáig billegő városnak számított: jobb- és baloldali jelöltek egyaránt nyerni tudtak az országgyűlési és a helyhatósági választásokon, azonban amióta újrarajzolták a választókerületi határokat, a Fidesz mellett senki sem tud labdába rúgni itt a parlamenti választáson. Ennek egyik oka, hogy 2014 óta Dombóvár a hagyományosan jobboldali Bonyháddal tartozik egy körzetbe. Az előző országgyűlési választáson a bonyhádi szavazókörökben átlagosan tíz százalékponttal többen szavaztak a város egykori polgármesterére, a fideszes Potápi Árpádra, mint Dombóváron. Potápi – aki 1998 óta képviseli a térséget a parlamentben – legutóbb 58,45 százalékot szerzett, és a Fidesz természetesen ezúttal is őt indítja a kerületben.

Mohos Márton / 24.hu

Fő ellenfele a DK-s Szabó Loránd lesz, aki 2002 és 2009, majd 2010 és 2019 között volt Dombóvár polgármestere. Szabót felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt 2012-ben jogerősen két év három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kúria, ugyanakkor előzetes mentesítést adott neki, ami azt jelenti, hogy nem számít büntetett előéletűnek (így indulhatott a tavaly őszi ellenzéki előválasztáson is, melyet megnyert a körzetben), és megőrizhette polgármesteri tisztségét. Ez azonban 2019 októberében már nem sikerült neki: alulmaradt a 61,5 százalékot szerző fideszes Pintér Szilárddal szemben.

Az országgyűlési választások nyertesei

1990: Bonyhád – Barcza Imre (SZDSZ); Dombóvár – Horváth Lajos (MDF)

1994: Bonyhád – Dr. Solymosi József (Agrárszövetség); Dombóvár – Szabó Imre (MSZP)

1998: Bonyhád – Potápi Árpád (Fidesz); Dombóvár – Fehérvári Tamás (Fidesz-MDF)

2002: Bonyhád – Potápi Árpád (Fidesz); Dombóvár – Tóth Gyula (MSZP)

2006: Bonyhád – Potápi Árpád (Fidesz); Dombóvár – Tóth Gyula (MSZP)

2010: Bonyhád – Potápi Árpád (Fidesz); Dombóvár – Patay Vilmos (Fidesz)

2014: Bonyhád/Dombóvár – Potápi Árpád (Fidesz)

2018: Bonyhád/Dombóvár – Potápi Árpád (Fidesz)

A fórumot a mozi elé hirdették meg, bár a moziban vagy húsz éve volt az utolsó előadás, a név gyökeret vert. Az egykori miniszterelnök negyed négykor érkezik. A belvárosban ilyenkor nincs fullasztó tömeg.

Szabó Loránd lapunknak úgy értékelt, hogy a kampány helyi szinten kulturáltan zajlott, ebben fideszes ellenfele is partner volt, akivel régóta ismerik egymást. Sőt, a két jelöltet rokoni szálak is egymáshoz fűzik Potápi exfelesége révén, bár Szabó elmondása szerint nem járnak össze.

A padlás tele van az ígéreteivel, de semmi nem valósult meg

– jellemezte Szabó a közös munkát. Az ellenzék jelöltje szerint részben azért is bukták el 2019-ben a város vezetését – az összes egyéni választókörzetben a Fidesz jelöltje nyert, míg öt évvel korábban még mindenhol a Természetesen nevű koalíció, amelyet Szabó vezetett –, mert az emberek ráuntak arra, hogy a pályázati pénzek és a kiegészítő támogatások elkerülik a várost, és a baráti önkormányzatokhoz, például Bonyhádhoz és Tamásihoz kerülnek.

Mohos Márton / 24.hu

Szabó szerint azonban a közhangulat azóta ismét változott a városban: az emberek csodát vártak a Fidesztől, ami elmaradt. Erről beszélnek a fórumra érkező nyugdíjasok is: amióta a Fidesz vette át a vezetést, megtorpant a fejlődés.

A kampányt nem könnyíti meg, hogy a mozaikszerűen összerakott választókerülethez egy sor olyan kis település tartozik, melyeknek semmi közük Dombóvárhoz, nem tartoznak a város vonzáskörzetéhez. Az ellenzéki jelöltnek amúgy sem egyszerű a varsádiaknak vagy az értényieknek megfelelő ajánlatot tenni, e településeken 2018-ban 82, illetőleg 79 százalékot kapott a Fidesz.

Potápit Árpádot több mint két évtizedes pályája során elkerülték a botrányok, ám Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő állítása szerint a birtokába jutott egy a Schadl-üggyel összefüggő hangfelvétel, melyen a végrehajtói kar munkatársai arról beszélnek, hogy Potápi – aki 2014 óta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára – beleszólhatott a dombóvári bírósági végrehajtó kinevezésébe. A Fidesz tagad, az ügyben nyomozás folyik. Szabó szerint a zárt nyilvánosság miatt Potápi el tudja hallgatni a botrányt.

Tolna az egyik leginkább elfideszesedett megye. A cél az elmúlt három választás legszorosabb eredménye

– mondja a DK-s jelölt, hozzátéve, hogy az ismertsége sokat segít, és egyelőre azt sem tudni, hogy az ukrajnai háború milyen hatással lesz a választásra. Amennyiben nem sikerül mandátumot szereznie, Szabó arra fog koncentrálni, hogy 2024-ben visszaszerezze a várost a Fidesztől.

Mohos Márton / 24.hu

Gyülekezni kezd a tömeg. Ötvenen lehetünk, többségében DK-szimpatizánsok érkeznek, akik pár hete itt voltak Márki-Zay fórumán is. Szabó polgármesterségét visszasírják, de azt nem gondolják, hogy az országgyűlési választáson komolyabb esélye lenne. Néhányan csak az út túloldaláról bámészkodnak.

A DK elnöke Márki-Zay Péter kérésére nem az élcsapatban kampányol, hanem a pártjához tartozó körzeteket látogatja végig, az ottani tábort igyekszik mobilizálni.

Ahogy jövök kifelé Pestről, olyan mintha egy elvarázsolt kastélyban lennék: mindenütt Gyurcsányokat látok

– kezdi beszédét a volt miniszterelnök, aki szerint ő nem az országra jelent veszélyt, hanem a kormány kiváltságaira. Beszédében hangsúlyos szerepet kap, hogy jobb- és baloldal nem ellenfele egymásnak, sokkal inkább kiegészítik egymást, és unalmas lenne egy olyan országban élni, ahol mindenki ugyanazt gondolja.

Gyurcsány a korrupcióról is beszél: amikor a közösből kiveszik a pénzt, azt nem úgy általában teszik, hanem a szomszédos Panda Marketben vásárolt termékek után befolyó adóforintokból. Szóba kerül a kivándorlás, az Ukrajnából érkező menekültáradat, a kormány Putyin-barátsága, a progresszív adópolitika és az egyenlőtlenség kérdése is.

Képzeljék, milyen lenne, ha össze kéne békíteni a Fradi, az Újpest meg az MTK szurkolóit

– mondja az ellenzéki összefogásról.

Márki-Zay neve, a kék szalag és úgy általában a miniszterelnök-jelölti kampány elemei nem köszönnek vissza Gyurcsány beszédében.

Mohos Márton / 24.hu

Zárásképpen Szabó Loránd arra kér mindenkit, jelentkezzenek szavazatszámlálónak, hogy elejét tudják venni a visszaéléseknek, és azt is megtudjuk, hogy Gyurcsány egyik fia is ebben a körzetben, a Bonyhádhoz közeli Aparhanton fogja felügyelni a választás tisztaságát, ahol négy éve 72 százalékot szereztek a kormánypártok.

Nagyobb bulit fogunk csapni, mint a Neoton

– harangozza még be a művház melletti sör-virslis kampányzárót Szabó, majd közös kampányvideó készül vele és Gyurcsánnyal. Utána, a parkolóban kérdezzük a pártelnököt.

A választókerületi határok újrarajzolása óta a Tolna megyei 2-es körzet a Fidesz bástyája lett. Hogyan látja itt az esélyeket?

Gyurcsány Ferenc: Nehéz és kemény küzdelem lesz. Azt mondja az angol, hogy neck to neck. Az utolsó percekben már nem számolgatni, hanem kampányolni kell. Ha Loránd tíz százalékkal vezetne, akkor sem csinálna mást.

Szempont volt az előválasztáson a jelöltek kiválasztásánál, hogy az előző voksoláson melyik pártok milyen eredménnyel végeztek? Az látszik, hogy amióta Dombóvár együtt szavaz Bonyháddal, csak a jobboldali jelöltek szerepelnek jól, ezzel szemben jobbikos jelölt nem is indult az előválasztáson.

Tisztességes embereket kell indítani. Szabadelvű, baloldali, európai jelöltek is hitelesen tudnak jobboldaliakkal ringbe szállni. Én azt szeretném, hogy mindenki maradjon önazonos. Minket egy balközép gondolkodású garnitúra tud hitelesen képviselni.

Ritkán lehet találkozni önnel a kampányban. Hogy érinti a DK-szimpatizánsokat, hogy Márki-Zay Péter azt kérte öntől, hogy pár lépést tegyen hátra?

Nem tudom, hogy őket hogyan érinti, mert én nem szimpatizáns vagyok.

És önt hogy érinti?

Nézze, a politika sokféle eszközzel játszik. Én ezt a Fidesz politikai stratégiája eszközének tartom, amit nekem meg kell emészteni.

Ettől nem szaporább a pulzusom, nem izzad a tenyerem. Szerintem meglehetősen gyermeteg, intellektuálisan pedig silány, ha valaki 12 év kormányzás után azzal tud kampányolni, hogy Gyurcsány. Nem nagy teljesítmény.

De az ember mégis azt látja, hogy a közös ellenzéki megmozdulásokon a hatpárti ellenzék elnökei együtt szerepelnek, a DK elnöke viszont nincs ott.

Az előválasztást követően úgy döntöttünk, hogy a hatpárti egységet az előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltek testesítsék meg. Én kampányoltam már eleget az életemben. Van bennem némi emberi és politikai büszkeség, hogy ebben az iszonytató ellenszélben is az általam vezetett párt a legtámogatottabb. Hogy más erről mit gondol, nem nagyon izgat.

Mohos Márton / 24.hu

Tehát elfogadta, hogy ez egy reálpolitikai döntés Márki-Zay Pétertől, hogy ön ne legyen a frontvonalban?

A legnagyobb felelősség, a legnagyobb teher mindig a miniszterelnök-jelölt vállán van. A miniszterelnök-jelöltnek pedig joga van meghatározni a kampány karakterét. Amikor én voltam miniszterelnök-jelölt, erre én is igényt tartottam. Mindegy, hogy egyetértünk-e vele, vagy sem. Ha így döntött, akkor így kell csinálni, amihez én fegyelmezetten ragaszkodom.

A Fidesznél azt kommunikálják, hogy Orbán Viktor azért nem vitázik Márki-Zay Péterrel, mert Ön az ellenzéki valódi vezére. Hollik István konkrétan nevesítette is önt. Ha már a miniszterelnök-jelölttel nem hajlandó vitázni Orbán, akkor ön vállalná a nyilvános vitát a kormányfővel?

Ebben a versenyben az ellenzéki első számú politikai képviselőjét Márki-Zay Péternek hívják. Hollik úrnak ebben biztosan nincsen igaza, ha erre gondol a kormányfő, akkor neki sincs igaza. Ha mégis rám gondolna, akkor csak azt a dakota közmondást tudom megismételni, miszerint aki gyávákat menteget – márpedig gyávaság nem kiállni egy vitára –, az maga is gyáva. Én pedig nem vagyok gyáva ember, és nem segítek Orbán Viktornak kimenekülni ebből a problémából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik