Belföld

Hadházy szerint egy másik államtitkár is beleszólhatott a végrehajtói helyosztásba, a Miniszterelnökség cáfol

Kormányzati szintű beavatkozással nevezhették ki 2017-ben Dombóváron az új bírósági végrehajtót Hadházy Ákos szerint.

A független országgyűlési képviselő Facebook-oldalán állítja, hogy egy birtokába került hangfelvétel alapján megtalálta a magyarázatot, miért bonyolították meg a kinevezéseket, miért egy kaposvári jelölt kapta meg a dombóvári végrehajtói pozíciót, és a dombovári jelölt a kaposvárit.

Hadházy meg is nevezi Potápi Árpád fideszes képviselőt, a kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, a hangfelvételen ugyanis a Végrehajtói Kar munkatársai arról beszélnek, hogy ő avatkozhatott bele a helyosztásba,

A hiteles, ellenőrzött forrásból származó felvételen egy dombóvári végrehajtói helyről van szó

– állítja Hadházy és hozzáteszi, hogy a szereplők – már a Völner-botrány kipattanása után – beszélgettek arról, hogy 2017-ben egy dombovári ügyvéd megkapta ugyan a legmagasabb pontszámot a pályázaton és ki is értesítették az eredményről, de mégsem ő kapta meg az állást.

A politikus szerint az ügyvédet másodszorra arról tájékoztatták, hogy végül egy kaposvári illetőségű pályázó lett a nyertes. A rögzített beszélgetés szerint ehhez a cseréhez kellett Potápi minisztérium szintű beleavatkozása. Az elutasított dombovári ügyvéd később egy kaposvári helyet pályázott meg, amit végül el is nyert.

Hadházy elismeri, hogy a hangfelvétel csak közvetett bizonyíték, ezért részletes írásbeli kérdéssel fordult Varga Judit igazságügyi miniszterhez a 2017-es pályázattal kapcsolatban. A válaszlevelet a miniszter helyett a végrehajtó-botrányba belebukott Völner Pál helyére kinevezett Répássy Róbert államtitkár írta alá. Répássy levelében azonban érdemi választ nema adott, egyetlen feltett kérdésre sem tért ki, csupán arról tájékoztatta Hadházyt, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően a dombóvári álláshelyre is kiírtak egy pályázatot.

Az ellenzéki politikus közölte, kérdéseivel megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kart is, ők viszont személyiségi jogokra hivatkozva tagadták meg a választ.

Mivel a hangfelvétel hitelessége igazolható, feljelentést teszek hivatali visszaélés gyanúja miatt az ügyben. Talán egy nyomozás során még Varga Judit is hajlandó lesz elárulni, hogy melyik pályázó mennyi pontot kapott és mi alapján

– írta Hadházy.

Frissítés:

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda röviddel a cikk megjelenése után közleményt küldött, amelyben azt írták Hadházy Ákos rágalmaz,

A közlemény szerint Potápi Árpád soha semmilyen végrehajtói pályázat elbírálásában nem vett részt, a kinevezett végrehajtót nem is ismeri. Ha bárki rá hivatkozott, bűncselekményt követett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik