Belföld

Medián: valószínűleg érvénytelen lesz a gyermekvédelmi népszavazás

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

A teljes népesség 41 százaléka nem tervez részt venni, az ellenzéki szavazók majdnem fele pedig érvénytelenül fog szavazni a kormány gyermekvédelmi népszavazásán április harmadikán – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt országos reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

A felmérésből az is kiderült, a kormánypárti szavazók sokkal fontosabbnak tartják a népszavazást, mint az ellenzéki vagy a bizonytalan szavazók.

Arra a kérdésre, hogy mi a kormány célja a népszavazással, az arról már hallott ellenzéki szavazók több mint negyede úgy válaszolt: a figyelemelterelés. Ezzel szemben kormánypárti szavazók a gyerekvédelmet nevezték meg célnak.

A népszavazás akkor érvényes, ha az összes választó több mint fele érvényesen szavaz, és akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A felmérés során felfedett adatok szerint a választópolgárok nagy része nem szavazna érvényesen, ezért a népszavazás valószínűleg nem fogja elérni az érvényességi küszöböt – hiába időzítette azt a kormány az országgyűlési választással egy napra.

Az idézett közvélemény-kutatást az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság megbízásából a Medián végezte 2022. február 22. és 26. között, 1100 fős országos reprezentatív mintán telefonos megkérdezéssel. Az adatközlés során a válaszadást megtagadókat, illetve a kérdésben állást foglalni nem tudókat figyelmen kívül hagytuk.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik