Belföld

Ellenzék: Ez nem stratégiai nyugalom, hanem közveszélyes mulasztás és dilettáns kormányzás

„Választ várunk Orbán Viktortól, hogyan tölthetett 40 percet a magyar légtérben egy bombát szállító drón!” címmel adtak ki közleményt vasárnap este az Egységben Magyarország tagjai (DK, Jobbik, LMP, MMM, Momentum, MSZP, Párbeszéd).

Az Egységben Magyarországért azonnali és határozott választ vár Orbán Viktortól arra, hogy szerinte képes-e a magyar honvédelem megvédeni Magyarországot azután, hogy március 10-én éjjel 40 percen át zavartalanul repülhetett a magyar légtérben egy  Ukrajnából indított, szovjet TU-141 típusú drón, amely végül Zágrábban zuhant le. Vasárnap kiderült, hogy robbanószerkezet is volt a robotrepülőn.

Az ellenzéki pártok azt kérdezik a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy szerinte Magyarország védelmét jelenti-e az, amit a pénteki közleményében írt, miszerint „nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük … hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott”. A pártok arra kíváncsiak,  hogy a honvédségi Gripenek felszálltak-e ellenőrizni a drónt.

Az Egységben Magyarországért álláspontja szerint a magyar honvédség tényleg észlelete a drónt, akkor elfogadhatatlan magyarázkodás, hogy úgy ítélték meg, hogy az nem jelentett veszélyt. Ez nem stratégiai nyugalom, hanem közveszélyes mulasztás és dilettáns kormányzás.

A pártok minisztériumtól és a miniszterelnöktől egyértelmű választ követelnek arra, hogy tudták-e, hogy a robotrepülőn van robbanószer és hogy levonják-e a megfelelő konzekvenciákat, továbbá hogy ezek után mennyire hiteles Orbán szájából az, hogy „megvédjük Magyarországot”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik