Belföld

Honvédelmi Minisztérium: Péntek délben is volt a drón átrepüléséhez hasonló esemény Magyarország felett

Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / AFP
Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / AFP

Egy, a légtérben a radarképernyőn időnként érzékelhető repülő tárgyat észlelt a Magyar Honvédség légtérvédelmi szolgálata 2022. március 10-én az éjszakai órákban Magyarország légterében. A repülő eszköz, mint később beigazolódott egy TU-141 típusú drón volt, amelyet az utóbbi időben az elavultsága miatt elsősorban kiképzési légicélként alkalmaztak. Ilyen eszközzel az ukrán, de korábban az orosz hadsereg is rendelkezett.

– írja a Honvédelmi Minisztérium MTI-nek elküldött közleménye.

A nagy sebességgel közlekedő eszközt már Ukrajna területén is érzékeltük. Magyarország légterébe – Románia légterét érintve – Csengernél lépett be. A hazánkba történő belépésétől mindvégig nyomon követve és ellenőrzés alatt tartva, az az ország légteréből távozott.

 

Sajnos az éjszakaihoz hasonló esemény pénteken, a déli órákban is történt hazánk légterében, most az észak-keleti országrészben. Tekintettel az előzményekre, a készültségi szolgálatban lévő Gripenek ellenőrizték az érintett légteret, azonban semmiféle légijárművet ott nem találtak.

A közlemény szerint Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is felvette a kapcsolatot horvát partnerével és a szomszédos országok képviselőivel. Az eset körülményeit folyamatosan vizsgálják, az információkat egymással megosztják.

Csütörtök éjfélkor Zágráb város központjában, a Jarun tó mellett zuhant le egy szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép. A helyszínen három méter átmérőjű kráter keletkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik