Belföld

Jogerősen 14 évet kapott a marihuanában utazó drogkereskedő

Jogerősen tizennégy év fegyházra ítélte a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki 2018-ban társaival két alkalommal nagy mennyiségű kábítószert kísérelt meg Szerbiából Ausztriába eljuttatni, hogy azt ott értékesítse.

A táblabíróság közleménye szerint az 58 éves férfit visszaesőként jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének bűntettében mondták ki bűnösnek. F. Z.  nem bocsátható feltételes szabadságra. A vele együttműködő, szerb-magyar kettős állampolgárságú társa, Sz. N.  nyolc és fél év fegyházat kapott.

Az elsőrendű vádlott – akit korábban kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt Norvégiában már tíz év szabadságvesztésre ítéltek – elhatározta, nagy mennyiségű marihuánát juttat el Szerbiából Ausztriába, hogy a drogot ott értékesítse. A kábítószert a társai által vezetett gépjárművekben rejtették el. A férfi által felügyelt szállítmányokat azonban a magyar, illetve a horvát hatóságok felfedezték.

police.hu

A vádlott 2018 októberében ismét Magyarországra utazott úgy, hogy gépkocsijában bruttó 3 kiló marihuána, valamint majdnem egy kiló amfetamin volt elrejtve, utóbbi feketepiaci értékük összesen körülbelül 15 millió forint.A drogot azonban felfedezték, és tettenérését követően az elkövető ausztriai otthonában tartott házkutatáson szintén nagy mennyiségű marihuánát és a kábítószer adagolásához szükséges eszközöket foglaltak le.

A szakértői vélemény szerint a férfi által értékesítésre szánt kábítószer teljes hatóanyag-tartalma mintegy hússzorosa volt a jelentős mennyiség alsó határának. A másodrendű vádlott által vezetett autóban, az ásotthalmi közúti határátkelőhelyen megtalált szállítmány hatóanyag-tartalma pedig tízszerese volt ennek az értéknek. Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletének a bűncselekmények minősítésére és a kiszabott büntetésekre vonatkozó részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik