Belföld

Embereket ejtett foglyul és kínzott egy nyírábrányi nő a lányával, megvan az ítélet

Több év letöltendő börtönre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a két nőt, akik a házukba csalták, majd fogva tartották az embereket. A társtetteseket kétrendbeli emberrablás bűntettében, testi sértésben és hétrendbeli okirattal visszaélés vétségében is bűnösnek találta a bíróság. Az egyik nő 4 év 6 hónap börtönt, a cinkostársa pedig 5 év 4 hónap börtönbüntetést kapott.

A nő és a lánya a későbbi áldozataik bizalmába férkőztek, majd meghívták őket a nyírábrányi lakásukba. Innen azonban már csak azt követően akarták elengedni őket, ha pénzt adnak nekik.

A fiatalabb nő prostituált volt Debrecenben, és a lánytestvére által, egy ideiglenes szálláshelyen ismerkedett meg 2020 augusztus közepén a férfi sértettel, akit bemutatott a látogatóba érkező anyjának is. Az anya az egyedülálló, beteg, támogatásra szoruló férfi  bizalmába férkőzött és felajánlotta neki, hogy költözzön hozzájuk Nyírábrányba.

A Debreceni Törvényszék tájékoztatása szerint ezt azzal indokolta, hogy az egyik lánya terhes és az idős férfi a születendő gyermek apja. A hiszékeny, érzelmileg befolyásolható, magányos, betegeskedő férfi elhitte a nő állításait és elment vele az asszony nyírábrányi házába. A  nő magához vette a férfi kézitáskáját, amelyben a személyes okmányai, valamint a bankkártyája volt, és lányával együtt közölték vele, hogy azokat addig nem adják neki vissza, amíg a nyugdíját fel nem tudják venni.

A férfi nem akarta megadni a bankkártyájához tartozó PIN-kódot, a nyírábrányi házból el is akart menni, ezért az idősebb nő megpofozta. A férfit foglyul ejtették, ezért hetekig az ingatlan nyári konyhájában lakott. Rendszeresen kiabáltak vele, az idősebb nő bántalmazta is, így a megfenyegetett férfi még egy olyan okiratot is aláírt, amelynek nem is ismerte a tartalmát.

A férfi az egyik reggel ki tudott mászni a nyári konyha ablakán, majd a település polgármesteri hivatalába ment segítséget kérni, ahol az esetről értesítették a rendőrséget. A nők lakóhelyén történt rendőri intézkedés során megtalálták a férfi bankkártyáját és iratait.

Kiderült, hogy 2019. augusztus 13-án  már egy nőismerősüket is a nyírábrányi lakásukba csalták. Pár nappal később az idősebb nő elkérte tőle a személyes okmányait és a bankkártyáját. A nő bízott a vádlottakban, ezért megadta nekik a bankkártyájához tartozó azonosító kódot is. Másnap az idősebb nő azzal gyanúsította meg a sértettet, hogy ellopott tőlük 25 ezer forintot, majd megfenyegette, hogy addig nem fogja elengedni a házból, ameddig a pénzt vissza nem adja.

A lánya ezt követően rátámadt a megrémült nőre és egy vascsővel, majd nadrágszíjjal verte az asszonyt, követelve tőle a pénzt. A fiatalabb nő ugyanezen a napon este forró vizet locsolt az áldozatuk combjára, majd egy seprűnyéllel ütlegelte, azonban ekkor már félmilliót követeltek tőle. A szerencsétlenül járt asszonynak végül 2019. szeptember 11-én sikerült elmenekülni a házból.  Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, míg a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentésért fellebbeztek.  A másodfokú bíróság jogerős ítéletéig a törvényszék elrendelte a vádlottak bűnügyi felügyeletét, ez a végzés jogerőre emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik