Belföld

A Magyarországon működő, milliárdos Rahimkulov család is megérezheti a háborút

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A több száz milliárdos vagyont felhalmozó Rahimkulov család Magyarországon számos óriásberuházásban érintett, és habár az EU által elfogadott szankciók nem érintik őket, vannak olyan projektjeik, melyeket negatívan érinthet az orosz-ukrán háború – írja a Népszava.

Ruszlan és Timur Rahimkulov orosz származásúak, apjuk Vlagyimir Putyin elnökhöz közel állónak tartott orosz üzletember, akik a legértékesebb hazai családi céggel rendelkeznek – megelőzve a Mészáros és a Csányi famíliát -, melynek az együttes vagyonát 360-500 milliárdra becsülik. Mivel nincs bankjuk, sem repülőgép-gyáruk és egyéb uniós tiltólistás tevékenységet végző cégük, ezért a cég működését közvetlenül nem érintik a háború miatt kivetett szankciók.

Azonban Ruszlán Rahimkulov érdekeltsége az ukrán-magyar határtól 20 kilométerre épít hatalmas intermodális vasúti terminált, melyet érzékenyen érinthet a háború. Cége, a Greennovatív Energetikai Fejlesztő Kft. 2019-ben szerzett 50 százalékos tulajdonrészt a fényeslitkei vasúti logisztikai központot építő East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt.-ben. Az orosz-ukrajnai vasúti tehervagonok átrakodását is lehetővé tévő terminálon 15 ezer négyzetméternyi raktár, 10 kilométer hosszú vasúti pálya épül mintegy 30 milliárdból. A logisztikai központ április végén kezdte volna meg üzemszerű működését, de kapacitását és területét figyelembe véve is a hatalmas létesítmény üzemeltetését ellehetetlenítheti az Ukrajna felől érkező teherfogalom csökkenése:

Ukrajna irányába áruforgalmi korlátozás van érvényben, ráadásul az Oroszországba vezető pályát Ukrajna felrobbantotta, így a keletről jövő konténerforgalom megszűnhet.

Frissítünk!

Cikkükben tévesen jelent meg, hogy az East-West Gate beruházásához pénzügyi támogatást nyújtott a magyar állam. A támogatást ugyan megítélte a kormányzat, a beruházó East-West Intermodális Logisztikai Zrt. azonban a támogatást nem vette igénybe, a jövőben sincs szándékában igénybe venni, és erről tájékoztatta a kormányzatot – közölte írásunk megjelenése után az East-West Zrt. által megbízott pr-ügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik