Belföld

„A független magyar közmédiát támadja a baloldal” – írja közleményben a közmédia

A Médiatanácshoz és a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordul az ellenzéki politikai támadások miatt a közmédia – írja az MTI.  Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, a Közmédia Választási Iroda elnöke és Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója hétfőn az MTI-hez eljuttatott közös közleményében azt írta:

újból a független magyar közmédiát támadja a baloldal, most az orosz-ukrán konfliktus kapcsán akarják előírni, hogy mi kerüljön a híradásokba.

Az ügy előzménye, hogy az Egységben Magyarországért pártjai hétfőn bejelentették: a közmédiában terjedő álhírek miatt az EBESZ magyarországi missziójához fordulnak. Mint írták, elfogadhatatlannak tartják, hogy az állami és a „szintén közpénzből fenntartott kormányközeli média” szerepet vállal a putyini háborús propaganda terjesztésében.

Előzőleg Ungár Péter, az LMP politikusa a Médiatanács vizsgálatát sürgette amiatt, ahogy az MTVA az orosz agressziót mosdatta. Pártja szerint az orosz-ukrán háború kitörése napján az állami hírtévé a kormány álláspontjával ellentétesen próbálta félretájékoztatni a nézőket.

Kapcsolódó
Az ellenzék az EBESZ-hez fordul az állami média álhírei miatt
Elfogadhatatlannak tartják az oroszbarát propaganda terjesztését. 

Hétfői közleményben, Dobos és Papp azt állította, hogy a magyar baloldal „nem először ront rá a magyar közmédiára”: egyszer fizikai erőszakkal, máskor a társutas média segítségével, de van, hogy politikai nyomásgyakorlással kívánnak beavatkozni a szerkesztői munkába, teljes mértékben figyelmen kívül hagyva az amúgy rájuk is vonatkozó törvényi előírásokat.

Állították továbbá, hogy

a magyar közmédiában egyedül a szerkesztői szabadság határozza meg, hogy mi és hogyan kerüljön a híradásokba.

„A közmédia rendszere ellen irányuló sorozatos nyomásgyakorlási, beavatkozási kísérletet határozottan visszautasítjuk, egyben annak tényéről tájékoztatjuk a Médiatanácsot, valamint a Nemzeti Választási Bizottságot” – fogalmazott közös közleményében a két vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik