Belföld

Hat éven keresztül lopták az áramot egy balatoni sörözőben

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Bélyeghamisítás és nagyobb értékre elkövetett lopás miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség azzal a negyvenes éveiben járó férfival szemben, aki szakképzett villanyszerelő bevonásával csökkentette a villanyóra által rögzített fogyasztási adatokat, és ezzel együtt a szolgáltató bevételét is.

A férfi több mint tíz éve üzemeltetett egy Balaton parti sörözőt. Az évek során kapcsolatba került egy villanyszerelővel, aki kellő szakképzettséggel rendelkezett ahhoz, hogy fogyasztásmérőket manipulálni tudja, ezért 2013-tól kezdődően minden évben megbízta a társát azzal, hogy az éves leolvasás előtt tekerje vissza a villanyórát az általa kért értékig.

A villanyszerelő ezt úgy oldotta meg, hogy a fogyasztásmérőt a hitelesítő plomba eltávolítása után leszerelte, majd lakóhelyére vitte, ahol annak számlálóját mechanikus módon a valós értéknél kevesebb értékre állította.

A kocsmáros hat éven keresztül több mint 22 ezer kWh áramot lopott el a villanyszerelő közreműködésével, amivel a szolgáltatót közel 1 millió forinttal károsította meg. Miután a nyomozó hatóság tudomást szerzett az áramlopásról, a felderítést az is segítette, hogy a villanyszerelőnél megtaláltak egy olyan papírt, melyre felírta a vádlott villanyórájának azonosítóját, és azt is, hogy a fogyasztásmérőt milyen értékre kell visszaállítani.

Az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért a kocsmárosra. A villanyszerelővel szemben az ügyhöz kapcsolódó másik büntetőeljárásban a Zalaegerszegi Járási Ügyészség emelt vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik