Belföld csatatér '22 - budapest 3. evk

Elutasították Hajnal Miklós panaszát, aki Fürjes Balázs plakátjait kifogásolta

Fürjes Balázs Facebook oldala
Fürjes Balázs Facebook oldala

Hajnal Miklós a Momentum elnökségi tagja, aki az áprilisi országgyűlési választásokon Budapest 3-as számú választókerületében indul majd az ellenzék jelöltjeként kedden kifogást nyújtott be a választási bizottsághoz „a kormányzati szlogennel, impresszum nélküli plakátokkal kampányoló Fürjes Balázs ellen”. Hajnal szerint kormánypárti ellenfelénél „az impresszum hiányában a kampány elszámolás hitelessége is kérdésessé válik, valamint felmerül a gyanúja annak, hogy a plakátokat törvénytelen forrásokból finanszírozták”.

Az Index cikke szerint a Budapest 3. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Bizottság nem értett egyet Hajnallal és elutasította az ellenzéki politikus kifogását. Az indoklás szerint egyértelműen megállapítható, hogy a plakátokon szereplő Fürjes Balázs a Fidesz-KDNP közös jelöltje, és objektíven megállapítható az is, hogy kinek a támogatására buzdít.

Hajnal azt is kifogásolta, hogy a kormánypártok jelöltjeinek plakátjain szereplő Előre menjünk, ne hátra! szlogenek kísértetiesen hasonlítanak a Magyarország előre megy! Nem hátra! rigmusra, „aminek a kántálására a kormány az elmúlt hónapokban több millió forint közpénzt elköltött”. Így Hajnal szerint a kormánypárti jelöltek plakátjai alkalmasak a megtévesztésre, a választók ugyanis nem tudhatják, hogy kormányzati kommunikációt látnak-e, vagy választási plakátokat.

A bizottság szerint a hivatkozott kormányzati plakáton viszont egyértelműen, jól beazonosítható módon látható, hogy ki a megrendelő, és kinek az érdekében tartalmazza a hirdetést, illetve az üzenetet (Magyarország Kormánya).

A jelölt plakátjai, illetve a Kormányzat plakátjai teljesen eltérő színeket és hátteret is használ, így a „laikusok” számára is egyértelműen megállapítható, hogy kinek a támogatását ösztönzi. A bizottság álláspontja szerint a jelöltet népszerűsítő plakát, továbbá az egymáshoz hasonló üzenetek által a választási eljárás Hajnal Miklós által megjelölt alapelvei nem sérülnek

– idézi az Index a bizottságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik