Belföld

Honvédelmi miniszter: katonákat küldünk az ukrán-magyar határhoz

MTI/Mohai Balázs
MTI/Mohai Balázs

A magyar kormány a Facebook-on közölte: katonai csapatokat küld a keleti országrész irányába.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter így indokolta kedden a döntést:

fel kell készülni minden helyzetre a keleti határ mentén, a humanitárius feladatokra, a határvédelemre, ezért csoportosítunk át katonákat és haditechnikai eszközöket az ország keleti térségébe

A nemzetbiztonsági kabinet reggeli ülésén Orbán Viktortól a Honvédelmi Minisztérium a következő feladatot kapta: meg kell akadályozni, hogy Magyarország területére fegyveres csoportosulás tudjon betörni, hogy az ország területén manővereket hajtsanak végre.

Benkő leszögezte, hogy Magyarországon nem kell félniük az embereknek, viszont a Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülnie.

A miniszter szerint, ha Ukrajnában tovább romlik a helyzet, akkor nemcsak Ukrajna keleti részén lesz háborús tevékenység, hanem az kiterjedhet Kijev és Kárpátalja irányába is. A határokon menekültek érkezésére, továbbá humanitárius feladatokra is fel kell készülniük a katonáknak.

Az orosz-ukrán válság tegnap új fordulóponthoz érkezett: Vlagyimir Putyin orosz elnök este elismerte a két szakadár „népköztársaságot”, Donyecket és Luhanszkot. Ezzel a lépésével Moszkva kétségbe vonta Ukrajna területi integritását, és az uniós, valamint a NATO tagországokat egyaránt válaszlépésre kényszerítette.

Az esemény várható következményeit itt elemeztük, ha pedig egy összefoglalást olvasna, mi történt eddig, amióta kitört az ukrán-orosz válság, akkor ezt a cikkünket ajánljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik