Belföld

A Fidesz mára teljesen másként érzékeli a korrupciót, mint ellenzékben

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Az immár ellenőrizhetetlennek tartott Transparency-jelentés korábban még a párt választási programjában is szerepelt.

A belügyminisztert Vadai Ágnes kérdezte a Transparency International (TI) idei jelentéséről, amely szerint a korrupció szempontjából még soha nem álltunk ilyen rosszul. A Demokratikus Koalíció politikusa azt írta, az 1995 óta használt Korrupció Érzékelési Index alapján Magyarország története legrosszabb értékelését kapta, 42 ponttal 180 ország közül a 73. helyen áll. Ezért arról kérdezte Pintér Sándort:

Mennyibe került a kormánynak, hogy csak másodikak lettünk az EU legkorruptabb államainak listáján?

Az Orbán-kormány elkötelezettsége töretlen a korrupció elleni fellépésben – írta válaszában Pogácsás Tibor (a képen). A fideszes képviselő és belügyi államtitkár a kérdés érdemi részére nem válaszolt, illetve csaknem pontosan ugyanazt felelte, amit korábban Polt Péter, a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe szerinte is csak egy percepciós mutató,

nem az objektív valóság alapján rangsorol, hanem az összeállító szervezet véleményét tükrözi, amely – a tudományos alapokat nélkülöző módszertan miatt – még csak nem is ellenőrizhető.

A Fidesz korábban ugyanakkor a módszertant olyannyira nem kifogásolta, hogy 2009-ben még hivatkozási alapnak tekintette a Transparency Internationalt.

A párt honlapján még most is elérhető az Igen, Magyarország többre képes! című európai választási program, amely teljesen hitelesnek tekintette a szervezet korrupciós jelentését.

A hiteltelen gazdaságpolitika együtt járt a szürke- és feketegazdaság térnyerésével, s ennek következtében megnôtt az állami korrupció mértéke is. Míg Magyarország a Transparency International 2007-es korrupciós listáján a 39. helyen szerepelt, addig 2008 ôszére a 47. helyre csúszott vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik