Belföld

3, 7 milliárdos áfacsalással vádolnak egy műanyag granulátummal kereskedő bűnszervezetet

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy 3, 7 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsított bűnszervezet tagjai ellen. A főügyészség tájékoztatása szerint a bűnszervezet tagjai a műanyag granulátum szektorban működve, fiktív számlázási láncolaton keresztül csalták el az általános forgalmi adót.

A vádirat lényege szerint egy 47 éves férfi elhatározta, hogy létrehoz egy olyan bűnszervezetet, amely belföldi, szlovák, valamint horvát honosságú cégekből álló számlázási láncolat kiépítésével ÁFA-csalásra épül. Ehhez kihasználta ismeretségét egy 42 éves nővel, aki egy műanyag granulátum kereskedésével foglalkozó magyar cég együttes aláírási joggal is rendelkező munkavállalója volt. A férfi a nő segítségével a fentiek szerint létrehozott számlázási láncot a műanyag granulátum kereskedésével foglalkozó céghez kapcsolta.

A bűnszervezet tagjai az Európai Unión belülről szerezték be a granulátumot.  A számlázási láncolat révén az ÁFÁ-t azonban ténylegesen senki nem fizette meg. A beszerzés során egyrészt a cég valós granulátumigényét is kielégítették, másrészt azonban a bűnszervezet az áru egy részét „körbeforgatta”; azt a bűnszervezethez tartozó olyan uniós cégeknek adatták el, amely cégektől az áru – a láncolaton keresztül –  ismét a magyar kereskedőhöz került vissza.

– írták a közleményükben.

A cég vezetői és könyvelői nem tudtak arról, hogy a beszerzési lánc fiktíven számláz. A bűnszervezet tagjai az utalási láncon keresztül, külföldön, készpénzben vették fel a számlák ellenértékét, és azt elosztották maguk között. A bűnszervezet a láncolatban részt vevő cégek hamis és a magyar kereskedő valótlan tartalmú adóbevallásaival a magyar államnak több, mint 3,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott.

A Fővárosi Főügyészség Gazdasági Bűnügyek Osztálya bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása, illetve egy névleges ügyvezetővel szemben közokirat-hamisítás miatt emelt vádat.

Az ügyben hét vádlott van; a bűnszervezet irányítója, női társa és további négy tagja, valamint egy stróman. A főügyészség fegyházbüntetés kiszabására, valamint pénzbüntetésre és cégvezetéstől eltiltásra tett indítványt a vádiratban, valamint vagyonelkobzást is indítványozott a nyomozást során lefoglalt ingatlanok, gépkocsik, követelések és egy több millió forintos óragyűjtemény vonatkozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik