Belföld

Újabb iskolák csatlakoztak a kormány sztrájkrendelete elleni tiltakozáshoz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egyre több iskola egyre több pedagógusa csatlakozik a sztrájkrendelet elleni tiltakozáshoz. Pénteken a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a Scheiber Sándor Gimnáziumban, az Eötvös József Gimnáziumban, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban és a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban sem vették fel a munkát pedagógusok, hogy polgári engedetlenséggel tiltakozzanak a kormány döntése ellen.

A múlt héten megjelent rendelet a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban. A kormány döntése értelmében a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra, iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre. A tanársztrájkot közösen szervező szakszervezetek szerint az új kormányrendelet alkotmányellenes.

A tiltakozási hullámot hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 pedagógusa indította el. A hét folyamán mindennap csatlakozott legalább egy intézmény a kezdeményezéshez, azonban

egyszerre ennyi pedagógus még nem demonstrált a rendelet ellen, mint a mai napon.

A Telex azt írja:

  • a Berzsenyi Dániel Gimnáziumban 27 tanár nem vette fel a munkát a mai napra, és további 16 kollégájuk támogató aláírásával fejezte ki az egyetértését, mivel személyesen nem tudtak jelen lenni a közös kiálláson.
  • A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanári karából 20 ember állt ki, a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban pedig 22 tanár nem tanít a mai napon, és további 14 pedagógus támogatja őket.
  • A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban egyelőre csak szimbolikus tiltakozás valósul meg, náluk egy ember nem veszi fel a munkát, de a jövő hétre a város több iskolájában szerveznek nagyobb megmozdulásokat.
  • A Scheiber Sándor Gimnázium 47 pedagógusa egy nyilatkozatot írt alá, melyet pályakezdő és 40 éve tanító tanárok is aláírtak. Szerintük a kormány a rendeletével a veszélyhelyzetre hivatkozva teszi lehetetlenné a sztrájkot, miközben a veszélyhelyzet nem vonatkozik pl. a politikusokra, akik évértékelőket tarthatnak maszk nélkül tömegesen.

A legtöbben az V. kerületi Eötvös József Gimnáziumban tiltakoznak, ahol összesen 60 tanár vesz részt a polgári elégedetlenségi akcióban az egyik pedagógus oldalán megjelent nyilatkozatuk szerint.

Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón elmondta, hogy megérti a pedagógusok problémáit, ugyanakkor mindenkit arra kér, hogy tartsák be a jogszabályokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik