Belföld koronavírus

Szabálytalanul tiltotta be az OGYÉI a koronavírus ellen reklámozott spray-t

Filep István / MTI
Filep István / MTI
Jogsértő módon tiltotta be a Virostop nevű készítményt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a bíróság szerint, így a termék most visszakerülhet a forgalomba.

A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az OGYÉI-nek azt a határozatát, amely a Virostop orr- és szájspray forgalomból történő kivonását rendelte el. Ennek értelmében a készítmény ismételten forgalmazható Magyarországon – közölte a készítményt forgalmazó cég a napi.hu cikke szerint. A szert a gyártó úgy reklámozta, hogy az a Covid-19 ellen is használható, de ezt egy ismert kísérlet sem támasztotta alá.

Az OGYÉI tavaly tavasszal tiltotta be a bodorrózsa-kivonatot tartalmazó ViroStop száj- és orrspray forgalmazását, illetve reklámozását. Az érintett szájspray-t 2014-ben, az orrspray-t pedig 2016-ban vette nyilvántartásba orvostechnikai eszközként az OGYÉI jogelődje. A hatóság indoklása szerint a forgalmazó, a Fytofontana Kft. nem tartotta be a vonatkozó szabályokat. A cég emiatt pert indított, a bíróság pedig a határozat megsemmisítése mellett új eljárásra kötelezte az OGYÉI-t. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik