Tudomány koronavírus

Koronavírus elleni szerként reklámozott termékeket tiltottak be

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) betiltotta ViroStop szájspray és orrspray forgalmazását, illetve reklámozását – írja a Pirulakalauzra hivatkozva a Telex.

Mindkét termék bodorrózsa-kivonatot tartalmaz, az anyagot korábban úgy reklámozták, hogy legyőzheti a koronavírust.

Az érintett szájspray-t 2014-ben, az orrspray-t pedig 2016-ban vette nyilvántartásba orvostechnikai eszközként az OGYÉI jogelődje. A hatóság szerint a forgalmazó, a Fytofontana Kft. nem tartotta be a vonatkozó szabályokat.

Az orvostechnikai eszközök nem alapulhatnak gyógyszerhatáson, azaz farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatáson. A két készítmény ugyanakkor több, önmagában gyógyszerhatóanyagnak minősülő összetevőt, tradicionális növényi gyógyszereket tartalmaz. A gyártó úgy reklámozta a két spray-t, hogy azok képesek megelőzni bizonyos kóros immunológiai folyamatokat. A Fytofontana Kft. nem tudta bizonyítani, hogy a termékek nem a farmakológiai hatások révén érik el elsődleges hatásukat, igaz, már a hatóanyagok jelenléte miatt is helytelenül sorolta be a terméket a gyártó.

DusanManic / Getty Images Illusztráció.

Az OGYÉI szerint tovább probléma, hogy a szájspray-t a gyártó 3 éves kortól javasolja, a benne lévő hatóanyagok alkalmazása viszont 12 éven aluli gyermekek számára nem ajánlott. Az orrspray-t ezzel szemben 6 éves kortól ajánlották, noha hatóanyagai 12 éves kor alatt nem javasoltak. Egyik termék használati útmutatója sem mutatta be az esetleges mellékhatásokat, a címkén pedig nem szerepelnek az összetevők, illetve az azokhoz köthető potenciális allergiás reakciók.

Bár az érintett készítmények évek óta forgalomban vannak, az OGYÉI-nek csak most tűntek fel a fenti problémák. A Pirulakalauz szerint ennek oka az lehet, hogy a járvány alatt több helyen nagy erőkkel hívták fel a figyelmet az orr- és szájspray koronavírus elleni hatásaira. Egyelőre egyébként nincs rá bizonyíték, hogy a bodorrózsa valóban alkalmas lenne a COVID-19 megelőzésére vagy kezelésére.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után a Fytofontana Kft. reagált a hírre. A cég fellebbezett az OGYÉI döntése ellen, mely egyébként nem mondta ki, hogy a készítmények veszélyesek vagy hatástalanok lennének, csak az orvostechnikai eszközökre vonatkozó jogszabályok betartásában találtak kivetnivalót. A vállalat szerint a fellebbezésük miatt az OGYÉI döntése nem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik