Belföld

Így tudja megnézni, hogy visszaéltek-e ajánlásával a pártok

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Pár kattintással ezentúl bárki megnézheti az ügyfélkapu segítségével, hogy visszaélt-e valamelyik párt vagy képviselőjelölt az ajánlásával. Lezárult ugyanis a tesztüzem, így már minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy melyik jelöltet ajánlotta – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Éles üzemben is elindította új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását a Nemzeti Választási Iroda, amelynek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet támogatták aláírásukkal a parlamenti választás ajánlási időszakában. A fejlesztés segítségével az országos népszavazásoknál is ellenőrizhető, hogy a támogatói aláírás szerepel-e az aláírásgyűjtő íven.

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető lesz azonosítást követően. Az azonosítás lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos vagy videós azonosítás.

A rendszerbe csak azok az ajánlások kerülnek be, amelyeket ellenőriztek, és ez vonatkozik a népszavazások aláírásaira is.

“Azzal, hogy minden választópolgárnak adott az ellenőrzés lehetősége, könnyebben elejét lehet venni az ajánlások és aláírások jogosulatlan felhasználásának. Ha a választópolgár szerint visszaélés gyanúja merül fel, kifogással élhet, illetve a nyomozóhatósághoz fordulhat” – hívta fel a figyelmet az NVI.

Az előző választásoknál tömegesen merült fel a hamis ajánlások gyanúja,pár esetben még büntetőeljárások is indultak: rengeteg jelölt és kamupárt adott le sokkal több ajánlást, mint amennyi szavazatot szerzett végül a választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik