Belföld

Csak az MSZP és a Párbeszéd sorsolná ki a kérdéses befutó helyeket

A többi párt szerint a két baloldali párt már így is túlnyerte magát az alkudozások során, így ellenzik Márki-Zay Péter ötletét.

Megírtuk korábban, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt ajánlotta az ellenzéki pártoknak, hogy sorsolással döntsenek a közös lista még kérdéses befutó helyeiről. Javaslata szerint a még befutónak számított 43-47. helyeket kellene ilyen módon kiosztania egymást között a koordinációban résztvevő pártoknak.

Az ATV ezzel kapcsolatban most arról számolt be, hogy Márki-Zay elképzelését csak az MSZP és a Párbeszéd támogatja, a többi párt kimondottan ellenzi.

A portál szerint a DK a Jobbik, a Momentum és az LMP hallani sem akar sorsolásról, szerintük ugyanis már így is túlnyerte magát az alkudozás során az MSZP és a Párbeszéd a valós támogatottságukhoz képest. A Jobbiknál azt akarják, hogy a DK után egyértelműen az övék legyen a második legnagyobb frakció a pártszövetségen belül, míg a Momentum azt szorgalmazza, hogy a leendő frakciók arányai tükrözzék az egyes pártok támogatottságának egymáshoz viszonyított arányát. Közben pedig az LMP is előállt saját igényeivel, egészen pontosan azzal, hogy a Párbeszédnek ne legyen érdemben nagyobb képviselete, mint nekik.

Az ATV szerint két javaslat lesz az ellenzéki pártvezetők előtt ma este: a sorsolás lehetősége, valamint a DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP által korábban már ismertetett ajánlat, amely szerint az első 45, befutóként várt helyet az alábbiak szerint osszák el:

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és P együtt 8
  • LMP 3, illetve 4 (függően attól, hogy egy vagy két egyéni győztesük lesz-e)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik