Belföld

Márki-Zay azt javasolja az ellenzéki pártoknak, hogy sorsolással döntsenek a közös lista utolsó befutó helyeiről

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Márki-Zay Péter az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje szeretné rövidre zárni a listaállítást, melyre egy ötlettel is előállt. Javaslata szerint a még befutónak számított 43-47. helyeket ki kéne sorsolni egymás között az ellenzéki összefogás hat pártjának – értesült a Telex.

Márki-Zay a hírportálnak megerősítette, hogy valóban tett ilyen javaslatot, de bővebben nem akart beszélni a tárgyalásokról. A miniszterelnök-jelölt azt is elárulta, hogy bízik a konfliktusos helyzet mihamarabbi lezárásában.

Komoly tétje van, hogy a pártok minél hamarabb közös nevezőre jussanak az országos lista ügyében.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) választások tisztaságát ellenőrző-felügyelő testületében ugyanis csak így lehet jelen az Egységben Magyarországért pártjainak közös delegáltja, és nem mellesleg az országos listaállítás után kimért állami kampánytámogatást is csupán azoknak a jelölőszervezeteknek utalják ki, amelyek országos listájukat bejegyeztették. A Telex értesülései szerint Márki-Zay a Nemzeti Választási Bizottságba küldeni tervezett delegált mihamarabbi megjelölése érdekében szeretné végre lezárni ezt a kérdést, amivel pedig több párt is egyetért.

A miniszterelnök-jelölt korábban lemondott a hetedik, civilekből álló frakció igényéről, cserébe pedig azt kérte, hogy három roma politikust befutó helyen, az első harmincban tegyen listára az ellenzéki pártszövetség. A kérés teljesülni látszik, miután a Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik is előállt a maga roma jelöltjével.

Az ATV értesülései szerint a közös listán a DK 14, a Jobbik 12, a Momentum 8, az MSZP és a Párbeszéd együtt 8, valamint az LMP 3 vagy 4 helyet kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik