Belföld

Varga Mihály a befagyasztott üzemanyagárról: „Nem tartok ellátási problémáktól”

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Orbán Viktor kormányfő hétvégi évértékelőjében jelentette be: május 15-éig meghosszabbítják a üzemanyagárstopot, addig nem lehet 480 forintnál drágábban adni a 95-ös benzint és a gázolajat a kutakon.

Ennek nyomán a benzinkutak egy része elkezdte korlátozni a tankolható mennyiséget. Van, ahol csak 10 liter gázolajat lehet tankolni, mert egy literen már nyolc forint vesztesége van a kútnak. Más benzinkúton kikötötték, hogy maximum 250 liter üzemanyagot adnak el egy nap. Ebből mindössze hat autó tankolhat tele. A kutas véleménye szerint velük fizettetik meg az árstop árát. Más benzinkutas felvett hitele miatt aggódik – fél, hogy ha az árstop miatt nem tudja kigazdálkodni a törlesztőt, a bank viheti az ingatlanát, a vállalkozását.

Kapcsolódó
Több száz benzinkút zárhat be az árstop és az olajár-eremelkedés miatt
Van, ahol már korlátozzák, mennyit tankolhatunk.

A Holtankoljak.hu szerint egyelőre nagyjából 50 kutas jelentett be valamekkora korlátozást. De ha tovább drágul az olaj, többen lesznek, és akár minden második vállalkozás bezárhatja kútját. Az RTL Híradónak a portál ügyvezetője, Bujdos Eszter azt mondta,ha tovább drágul az olaj, akkor több száz töltőállomás dönthet úgy kényszerűségből, hogy ekkora veszteségeket nem tud 3 hónapig elszenvedni.

Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert az ATV kérdezte a kialakult helyzetről. A miniszter szerint szerencsére az elmúlt hónapokban kiderült, hogy vannak olyan szolgáltatók, melyek készek átvenni azokat a szolgáltatásokat, amelyeket átmenetileg szüneteltetni akar a tulajdonosai, vagy működtetői. “Ellátási problémáktól nem tartok. Nem tartom szerencsésnek ezeket a korlátozásokat, hiszen kiskapuk keresésére ösztönzi az üzemanyag felhasználókat, autósokat” – jelentette ki a pénzügyminiszter, hozzátéve: “ezek nem helyesek”.

Az atv.hu szerint Varga Mihály szerint “mindannyiunk számára öröm az”, hogy vannak olyan szolgáltatók, amelyek a  nagykereskedelmi és kiskereskedelmi árrés rovására nyugodtan tudják folytatni a tevékenységüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik