Belföld

Erkölcstelen figurának nevezte Róna Pétert az MNB volt elnöke

A vg.hu szemlézte Simor András Facebook-oldalát, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke ugyanis meglepően éles kritikát fogalmazott meg Róna Péterrel szemben. Azt írta a vg.hu szerint, hogy Róna

egy teljesen erkölcstelen figura.

Mint ismert: az ellenzék Róna Pétert jelölte államfőnek Novák Katalinnal szemben.

Róna családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki. 1990-ben amerikai karrierjét hátrahagyva tért haza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, majd megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t.

Kapcsolódó
Róna Pétert jelöli államfőnek az ellenzéki szövetség
A 79 éves jogász-közgazdász elfogadta a felkérést.

Simor szerint ugyanakkor ha valaki üzletembereket megkérdez Budapesten, akiknek volt kapcsolata Rónával, sok jót nem hall róla. Ő maga fel is idéz egy történetet, amikor még egy könyvvizsgáló céget vezetett. Simor úgy emlékezik, hogy egyszer nem akarták alá írni az ügyfél mérlegét, mondván, olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, magyarán a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte. Ez a cég pedig Róna Péterhez volt köthető.

Simor azt is írta, hogy egy ideje nem háborodik fel és nem lepődik meg semmin, de Göncz Árpád századik születésnapját követően Róna államfői jelölésének híre sokkolta. A vg.hu idézi Simort, aki el se tudja képzelni, mit jelent ez a hír az ellenzéki összefogás egészére nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik