Belföld

Róna Pétert jelöli államfőnek az ellenzéki szövetség

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

A 79 éves jogász-közgazdász Róna Pétert jelölik Áder János utódjának az Egységben Magyarországért pártjai – közölte az ellenzéki szövetség sajtóközleményben.

Mint írták, a kormányváltásra készülő ellenzéki szövetség felkérését Róna Péter, az Oxfordi Egyetem Blackfriars Hall tanára elfogadta.

A közlemény szerint az üzleti és az egyetemi világban is megbecsült Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban a Schroders Bank elnök-vezérigazgatójává nevezték ki. 1990-ben amerikai karrierjét hátrahagyva tért haza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, majd megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t.

Bekapcsolódott a magyarországi akadémiai világba is, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi jogi tanszékén lett óraadó 2004 és 2010 között. 2006-ban címzetes egyetemi tanári rangot kapott. Tapasztalatait 2008-ban a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalások során tanácsadóként vette igénybe a magyar kormány, 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett. Az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi társelnökeként segítette az LMP munkáját.

Több, a pozícióra alkalmas jelölt neve is felmerült az elmúlt hetekben, végül a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt egységesen Róna Pétert jelöli a márciusi elnökválasztáson.

Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett, ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre. Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így, ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd

– közölte Márki-Zay Péter.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke azt közölte, egy hónapja ő kérte fel Róna Pétert, hogy vállaljon szerepet az államfőjelölésben. Korábbi sajtóhírek szerint a Jobbik volt az a párt, amelyik nem támogatta az összefogás több résztvevője által javasolt Iványi Gábor metodista lelkész jelölését a köztársasági elnöki posztra.

Áder János utódját még ebben a ciklusban megválasztja az Országgyűlés, öt évre.

Kapcsolódó
Iványi Gábort kéne jelölni ellenzéki államfőnek?
A márciusi köztársaságielnök-választással kezdett Bita Dániel, Nagy Gergely Miklós és Nagy József, majd próbálták megérteni, miként fordulhatott elő, hogy Mészáros Lőrinc a magyar vidék vámpírjának kikiáltott Bige Lászlótól vásárolt hegynyi műtrágyát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik