Belföld

A kormány alig várja, hogy kifizethesse a Lánchíd-felújításra ígért pénzt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Orbán Viktor politikai igazgatója szerint mindig kiemelt figyelmet fordítanak a főváros fejlesztésére.

A szocialista Molnár Zsolt írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be Gulyás Gergelynek, akit emlékeztetett rá, a kormány ígéretei ellenére eddig nem fizetettek a Lánchíd felújításáért, noha arról  már négy éve határozat született. Az ellenzéki politikus felidézte a szövevényes ügyet és azt is, hogy a Miniszterelnökség tavaly januárban arról tájékoztatta a Fővárosi Önkormányzatot, hogy az állami hozzájárulásként beígért 6 milliárd forint felét még 2021-ben a főváros rendelkezésére bocsátják.

Ennek megfelelően a Fővárosi Önkormányzat júniusban a Miniszterelnökséggel egyeztetett formában és módon benyújtotta a támogatási kérelmét. A támogatási szerződés megkötésére és a támogatási összeg folyósítására ennek ellenére a mai napig nem került sor.

Molnár Zsolt mielőbbi magyarázatot várt a minisztertől arra, miért nem.

Gulyás Gergely helyett Orbán Balázs államtitkár, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója válaszolt. Ő szintén elismételte a már ismert kormányzati érveket, azt is, hogy a kormány nem diszkriminálja, bünteti Budapestet, mindig kiemelt figyelmet fordít a főváros fejlesztésére, továbbra is kész a híd felújítását támogatni.

Noha a tavalyi költségvetésben már szerepelt e célra 3 milliárd forint, az államtitkár érvelése szerint a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a 2020. október 15-i ülésén úgy döntött, a

támogatás folyósítására azt követően kerülhet sor, hogy a Főváros a beruházásra biztosított forrásokat felhasználta. Ezzel a Fővárosi Önkormányzat is tökéletesen tisztában van. A megállapodás értelmében a Lánchíd felújítására biztosítandó költségvetési összeg kifizetésének időpontja attól függ, hogy a Fővárosi Önkormányzat a beruházás megvalósításával milyen ütemben halad.

Orbán Balázs végül, fejedelmi többesre váltva, odaszúrt Karácsony Gergelynek.

Reményeink szerint Főpolgármester Úr már nem késlekedik tovább, és a budapestiek a közeljövőben végre visszakaphatják a Lánchidat.

Kapcsolódó
Orbánon ragadhat, hogy miatta eszi a rozsda a Lánchidat
A főváros eredményt hirdetett, szerződést is köthetnek, de ez még kevés a hídfelújításhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik