Belföld

Lábon lőtt kőbányai karbantartó: pénzbüntetést kértek a tettüket beismerő lövészekre

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség azzal a sportlövővel és lövészvezetővel  szemben, akiknek a hibája matt lábon lőttek egy karbantartót a kőbányai sportlőtéren. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint pénzbüntetést kértek a bűncselekményt beismerő két lövészre.

A vád szerint a biztonsági szabályok megszegése, így a sportlövő és a lövészetvezető gondatlansága miatt lőtték lábon a céltáblák karbantartását végző férfit, aki súlyos sérülést szenvedett.

A 37 és 32 éves férfi a kőbányai sportlőtéren edzett tavaly augusztusban. A kora délutáni órákban a 37 éves lövészvezető felügyelete mellett, a 32 éves férfi egy sportpuskával, céllövő tölténnyel lövősorozatokat végzett. A vonatkozó szabályok szerint a lövészetvezető engedélyezheti a lövések megkezdését, szükség esetén azok félbeszakítására ad utasítást, illetve folyamatosan ügyel a biztonságra.

ugyeszseg.hu

A gondnok, aki a céltáblák és alkatrészeik karbantartását végezte, engedélyt kért arra, hogy a céltáblákhoz mehessen. A lövészetvezető ezért vezényszóval utasította edzőtársát, hogy a  lövéseket szakítsa félbe, amelynek a 32 éves férfi eleget tett, a férfi pedig megkezdte a céltáblák karbantartását.

A 32 éves sportlövő 15 perc elteltével azonban ismét lőállásba feküdt anélkül, hogy meggyőződött volna arról, a karbantartó hol tartózkodik, illetve anélkül, hogy a lövészetvezetőtől a gyakorlat folytatására engedélyt kapott volna. A későbbi áldozat ekkor az egyik céltábla mögött állt.

ugyeszseg.hu

A lövészet biztonságos vezetésére köteles 37 éves férfi nem figyelte társa tevékenységét, hanem a saját lövészetéhez készülődött, illetve egy sporttársával beszélgetett. A 32 éves férfi a céltábla mögött álló karbantartót lábon lőtte. A vádlottak gondatlansága, mulasztása miatt a meglőtt férfi súlyos lábsérülést szenvedett. A lövészetvezető által értesített mentők őt szakszerű ellátásban részesítették és kórházba szállították.

A vád szerint azért következett be a baleset, mert a lövészek gondatlanok voltak és megszegték a biztonsági szabályokat. Az ügyészség pénzbüntetést kért büntetővégzésében a bűnösségét beismerő két lövészre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik