Belföld

Nem keresztelik vissza a kínai utcaneveket a Ferencvárosban – hiába kérik erre a polgármestert

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Amikor átnevezzük a ferencvárosi közterületeket, akkor az önök levelében megfogalmazottakkal szemben nem Kína belügyeibe avatkozunk be, hanem megvédjük a saját érdekeinket

– ezt írta Baranyi Krisztina abban a nyílt levélben, amit a saját Facebook-oldalán tett közzé. Ferencáros független polgármestere Magyarországon élők kínaiak hozzá címzett levelére válaszolt. A január 24-én kelt levélben arra kérték Baranyi Krisztinát, hogy a tervezett Fudan-fejlesztés környékén átnevezett közterületek kapcsán gondolja át „az utcanevek által okozott és kialakult helyzet előnyeit és hátrányait”, és – amennyiben lehetséges – módosítsa „a Kínát sértő változtatásokat”.

A polgármester a mostani válaszlevelében úgy fogalmaz:

az átnevezések következményeit már azok bejelentése előtt alaposan megfontoltam, és arra jutottam, hogy előnyei jelentősek, hátrányai viszont elenyészőek, ha egyáltalán vannak.

Mint ismert, Ferencvárosban négy utcát neveztek át, négy, Kínát érintő téma kapcsán:

  • az emigrációba kényszerített és valamennyi elnyomott tibeti buddhistát képviselő Dalai Lámáról,
  • az utóbbi időben már tömegesen internált ujgur mártírokról,
  • a honkongiak egyre drámaibban eltiport szabadságáról,
  • valamint a vallásszabadságért folytatott küzdelem szimbolikus alakjáról, Hszie Si-kuang katolikus püspökről.
Kapcsolódó
Már a Google Térkép is mutatja a Fudannak fricskát mutató utcaneveket
Már kereshetünk az Ujgur Mártírok útjára, vagy a Dalai Láma útjára is.

Baranyi szerint valamennyi közterület-átnevezés szolidaritást fejez ki az üldözöttekkel, egyúttal kiállás az egyetemes emberi szabadságjogok mellett. Hozzátette, ez az akció valószínűleg nem jött volna létre a Fudan egyetem magyar központjának tervei nélkül. „Úgy látom – és ez minden felmérés szerint megegyezik a magyarok jelentős többségének véleményével –, hogy a mi pénzünkből megvalósítani készült Fudan-fejlesztés durván sértené az itt élők érdekeit” – fogalmazott a független politikus, aki arra biztatta a levél aláíróit, hogy közös munkával olyan világot építsenek, olyan Kínában és olyan Ferencvárosban éljenek, „ahol nem szükséges kiállni a tibetiek, az ujgurok, a honkongiak vagy a kínai katolikusok mellett, mert nem üldözi őket senki.”

Engedjék meg, hogy kihasználjam az alkalmat, és a kínai naptár szerint is Boldog Új Évet kívánjak Önöknek!

– zárta levelét Baranyi Krisztina.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik