Belföld

Legfeljebb a Fidesz szatellitszervezeteit érheti el a Warner a Mini Feri-kampány miatt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Bár a Gyurcsány-show korábbi epizódjait maga a kormánypárt finanszírozta, a szerzői jogilag problematikusnak tűnő Mini Feri-kampány a CÖF-höz és egy ifjú influenszerhez köthető.

Ahogy az előválasztás után új fejezet kezdődött az ellenzéki összefogás életében, úgy kezdődött új fejezet a kormányzati propagandában is, amelynek arzenálját az ellenzék miniszterelnök-jelöltjére fordították. Márki-Zay Péter így helyet kapott a tavaly nyár óta a Facebookon és a Youtube-on futó úgynevezett Gyurcsány-showban is.

Nyáron még az akkor legesélyesebbnek tűnő Karácsony Gergely főpolgármester, a „balfék haver” volt a másodhegedűs Gyurcsány Ferenc ex-miniszterelnök mellett a videókban, amelyekre a Fidesz az online politikai hirdetések európai terepén rekordnak számító összeget költött a YouTube-on. Az utolsó Gyurcsány-show-videó, melynek hirdetését a Fidesz finanszírozta, december 14. és 22. között futott a YouTube-on, alsó hangon 7,5 millió forinttal megtámogatva.

Az előválasztás végétől kezdve a hirdetések szereplője már a hódmezővásárhelyi polgármester is, akinek lejáratására egy hollywoodi filmet hasznosítottak újra decemberben. A videóban és az az alapján készült óriásplakátokon az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét Gyurcsány klónjaként ábrázolják az 1999-es KicsiKÉM – Austin Powers 2.: A kém, aki szeretett engem képkockáinak kölcsönvételével.

A klip főszereplői a leginkább a James Bond-filmek paródiájaként leírható filmsorozat főgonoszai: a világuralomra törő őrült tudós karikatúrája, Dr. Genya (Gyurcsány Ferenc) és társa, a – kölcsönvett jelenetben bemutatkozó – kis növésű klónja, Kicsi Én (Márki-Zay Péter). A Gyurcsány-showban Karácsony is feltűnik, ő Dr. Genya elhanyagolt fia, Scott Genya.

Ezt a kampányt viszont már nem a Fidesz finanszírozta, hanem az Aktuális nevű Facebook-oldal, amely mögött az Aktuális Média Nonprofit Kft. áll. A tavaly májusban bejegyzett cég tulajdonos-ügyvezetője Filep Dávid, aki „A kopasz oszt” nevű Facebook-profil révén, a jobboldali influenszereket támogató Megafon egyik aktivistájaként lett ismertebb a politika iránt érdeklődők körében.

Az Aktuális nevű Facebook-oldalt tavaly június 30-án indították útjára, azóta 17 ezer követője lett, és a Facebook adatai szerint több mint 150 millió forintot költöttek a hirdetéseire.

Ez az összeg majdnem a negyede annak a közel 600 millió forintnak, amit a kormánypropaganda szócsöveként létrejövő Megafon eddig összesen eltapsolt vagy egy tucat jobboldali influenszer Facebook-hirdetéseire.

Az Aktuális hirdetéseire a november 12. és február 9. közötti 90 napban több mint 103 millió forint ment el, amivel az oldal a szóban forgó időszak legtöbbet költő politikai hirdetője volt a Facebook magyar mezőnyében.

Facebook Hirdetéstár-jelentés A Facebook Hirdetéstárának adatai a november 12. és február 9. közötti 90 nap politikai hirdetőiről (február 11-i adat)

A Mini Feri-s politikai hirdetés viszont a közelmúltban szőrén-szálán eltűnt a közösségi oldalról, vélhetően szerzői jogi aggályok miatt. Bár sok változat még elérhető a Youtube-on, hiszen különböző felhasználók is feltöltötték a videót, az egyik verzió helyén már itt is ez a szöveg olvasható: „Ez a videó már nem elérhető a Warner Bros. Entertainment szerzői jogi kérése miatt.”

Az első – azóta kámforrá vált – Mini Feri-videót december 23-án töltötték fel. A másodikat pedig – amelyben már csak a két figura óriásplakátokon is megjelenő képét használták a filmből kölcsönvett jelenet helyett – egy hónappal később, január 22-én (ezt az első hétben több mint egymillió alkalommal játszották le).

Megkerestük Filep Dávidot, hogy kért-e engedélyt az Austin Powers film jogtulajdonosától, a Warner Mediától a felvételek felhasználására, illetve cége miből finanszírozta a sokmilliós kampányait, ám nem kívánt nyilatkozni.

Megafon / Facebook Filep Dávid egy őt ábrázoló Megafon-plakát mellett.

Megkerestük a Facebookot is, hogy a közösségi oldal szedte-e le az ominózus videót szerzői jogi aggályok miatt, de a cégtől azt a választ kaptuk, hogy nem. Pedig nem lett volna meglepő, ha a Warner Media – amely az rtl.hu megkeresésére korábban nem kívánta kommentálni az ügyet – jelezte volna a közösségi oldalnál kifogásait, hiszen korábban a Twitterről is leszedették Donald Trump egyik bejegyzését, amikor az Egyesült Államok akkori elnöke A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film zenéjét vette kölcsön egy kampányvideójához.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a videókampánnyal párhuzamosan országos plakátkampányt indított. Tőlük is megkérdeztük, hogy megkeresték-e a film jogait birtokló Warner Mediát, hogy engedélyt kérjenek a felhasználáshoz, kérdéssorunkra a CÖF röviden annyit reagált, hogy

mint mindig, a törvényi előírások betartásával munkálkodunk.

A kormánybarát szervezetek február elején közleményben is foglalkoztak a témával. Annak kapcsán, hogy többen jogilag problematikusnak találták a kampányt, ezt írták: „az, hogy a magyar ellenzék, a sajtója, az NGO-k (…) a szólás és vélemény szabadságát is vitatják, nos az már inkább szánalmas és beteges”. Kitértek arra is, hogy a videóhoz a CÖF-CÖKA-nak semmi köze.

Márki-Zay Péter / Facebook Márki-Zay Péter és a CÖF Mini Feri-plakátja.

A Pimpóskefír Orbánból már korábban Kicsi Én-t csinált

A videó egyébként duplán is kölcsön lett véve: a politikai tartalmakban is utazó, népszerű és igen alpári mémoldal, a Pimpóskefír 2020 januárjában töltötte fel YouTube-ra a saját – címe alapján deepfake techonlógiával készített verzióját –, amiben Dr. Genya Vlagyimir Putyin orosz elnök, míg Kicsi Én Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik