Belföld

Helyi fiataloknak adták bérbe a Franciaországban lefényképezett falubuszt

Olvasónk / 24.hu
Olvasónk / 24.hu
Nem etikátlan és nem szabálytalan, hogy franciaországi sítúrára vitték a közpénzből beszerzett alapítványi buszt, mivel letelt az ötéves felhasználási kötelezettségük – reagált a 24.hu-nak az alapítvány elnöke, miután beszámoltunk az esetről.

Csütörtökön írtunk arról a tiszabezdédi falubuszról, amelyet a francia Alpokban láttak olvasóink, a Les Deux Alpes nevű síparadicsom egyik szállodájánál. A Mercedes kisbusz, amelyet a Tiszabezdéd Községért Alapítvány még 2015-ben, a Darányi Ignác-terv révén közpénzből szerzett be, a beszámolók szerint egy hetet töltött a Snowattack zenei és sífesztivál idején a síterepen.

Cikkünk megjelenése után reagált lapunknak az alapítvány elnöke, Kulcsár Bertalan, akit addig hiába kerestünk telefonon az önkormányzatnál (az illető helyi képviselő), illetve e-mailen. Állítása szerint a spamek közé került a levelünk, azért nem vette észre. Elmondása alapján helyi és környékbeli fiatalok bérelték ki buszt, ők utaztak Franciaországba. Kérdésünkre elárulta, hogy napi tízezer forint volt a tarifa.

– Lejárt az ötéves felhasználási kötelezettségünk, szabadon rendelkezhetünk a járművel – magyarázta az elnök, hozzátéve, lehet, hogy el fogják adni az autót. – Helyi szervezeteknek ingyen rendelkezésükre bocsátjuk, a focicsapatunk például rendszeresen használhatja, benzinpénzt sem kérünk érte – tette hozzá.

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e etikátlannak, hogy egy távoli sítúrára használták a járművet, a következőt felelte, de ezt már írásban: „Nem tartom etikátlannak, viszont azt, hogy a helyi polgármester és jómagam meghallgatása nélkül leadta ezt a cikket, ezt már inkább hiszem etikátlannak”.

Kapcsolódó
Közpénzből vett falubusszal mentek síelni a francia Alpokba
Az ukrán határ mellől utaztak egy síparadicsomban tartott egyhetes fesztiválra.

A falu polgármestere, Daku Attila a Facebook-oldalán reagált a cikkünkre, miután az alaposan megkavarhatta a helyi közéletet. A polgármester is nehezményezte, hogy nem kerestük, ami esetében sem igaz. Többször hívtuk a hivatalában, de mivel mindig tárgyalt és a mobilszámát nem adták meg, írtunk az önkormányzati email-címére is, de hiába vártunk a válaszára tíz napon keresztül.

„Igaz, az nem lett volna hír, hogy egy alapítvány a kötelező fenntartási időszak után, hogyan hasznosíthatja a tulajdonába került eszközöket (pl. kisbuszt), aminek beszerzéséhez SEMMIFÉLE önkormányzati támogatást nem kapott” – írta a polgármester, aki kitette egy másik kisbusz fotóját, egy tulipános motívumokkal ellátott 2008-as Ford Transportert, mondván, ez a jármű látja el a falugondnoki feladatokat az önkormányzatban.

A polgármester állításának, mely szerint nem kapott az alapítvány a kisbusz vásárlására önkormányzati támogatást, ellentmond az alapítvány 2015. évi beszámolója, ahol feltüntették, hogy az összesen 13,2 millió forintért beszerzett járművet uniós és önkormányzati támogatásból finanszírozták.

A támogatást a falugondnoki feladatok ellátására és kistérségi közlekedési szolgáltatás fejlesztésére adta a pályázóknak a Miniszterelnökség. A pályázati kiírásban 8 millió forintban maximálta a kormányzat a kisbuszokra adható uniós támogatás mértékét, bár az alapítvány ennél több, összesen 12 millió 247 ezer forintos uniós támogatást tüntetett fel a beszámolójában, amit a járműbeszerzésre költöttek.

Tiszabezdéd Községért Alapítvány 2015-ös beszámolója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik