Belföld koronavírus

Újabb rendőrt gyanúsítanak azzal, hogy pénzért, melléoltással jutott védettségi igazoláshoz

ugyeszseg.hu
ugyeszseg.hu

Újabb rendőrt gyanúsítottak meg azzal, hogy mellé oltással jutott covid védettségi igazoláshoz. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség gyanúja szerint két társához hasonlóan ő is fizetett azért, hogy védőoltás felvétele nélkül jusson védettségihez.

Kovács Katalin, Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség eddig öt személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

Hozzátette, a korrupciós bűncselekménnyel gyanúsított háziorvost és szakasszisztenst az ügyészi indítvánnyal egyezően letartóztatták, és vagyonelkobzást rendeltek el velük szemben. A három rendőr viszont szabadlábon védekezhet. 

Az ügyész elmondta még, hogy a két egészségügyi dolgozó panaszt tett a nagy összegű euró és forint lefoglalása, az indítványukat a Központi Nyomozó Főügyészség fogja majd elbírálni.

A gyanúsítás szerint a háziorvos azt a gyakorlatot alakította ki a szakasszisztensével, hogy valótlan tartalmú oltási igazolást állítottak ki, az oltás tényleges beadása nélkül.

A gyanúsítottak a koronavírus elleni oltás felvétele miatt a rendelésen megjelent személyek számára – amennyiben az oltás felvételére nem tartottak igényt, azonban a védettségi igazolásra szükségük volt – 15 ezer és 30 ezer forint közötti összegért állították ki az igazolást. Az így szerzett pénzt pedig testvériesen, egyenlően elosztották egymás között.

A rendelésen több rendőr is megjelent, akik úgy kapták meg pénzért az asszisztens által kiállított oltási igazolást, hogy a háziorvos az oltóanyagot felszívta egy fecskendőbe, majd annak tartalmát „hadd fogyjon” kijelentést téve a mosdókagylóba ürítette. A kutatások során közel 60 millió forint korrupciós pénzt foglaltak le a megvesztegetett egészségügyi dolgozóktól.

A nyomozó ügyészség tegnap újabb rendőrt hallgatott ki gyanúsítottként, aki a gyanús szerint szintén fizetett azért, hogy a „mellé oltás” útján jusson covid védettségi igazoláshoz. A szóvivő tájékoztatása szerint a gyanúsítottként kihallgatott egészségügyi dolgozók és a három rendőr sem tett vallomást. Többen panaszt jelentettek be a közölt gyanúsítással, a motozással és a kutatással szemben is. 

Az egészségügyi dolgozók terhére rótt kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, míg a rendőrök által a gyanú szerint elkövetett vesztegetés büntetési tételének felső határa öt év.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik