Belföld

Börtönt kaphat egy korrupcióval vádolt budapesti főorvos

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség egy budapesti főorvossal szemben önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadása miatt.

A főügyészség tájékoztatása szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytatott az egyik budapesti kórházban dolgozó pszichiáterrel, azaz a későbbi vádlottal szemben.

A megbízhatósági vizsgálat során a tárgyalótiszt  – ebbéli minőségét leplezve – előzetes időpontkérés alapján megjelent tavaly szeptemberben a főorvos rendelésén. A tárgyalótiszt előadta, hogy egy ismerőse ajánlására kereste fel az orvost, mert novemberben börtönbe kell bevonulnia. Üzleti ügyei intézése miatt azonban a büntetés letöltése alól fél év halasztásra van szüksége, és ennek elintézéséhez kérte az orvos segítségét.

Azt is közölte az orvossal, hogy egészségügyi problémája, illetve tényleges indoka a halasztásra nincs, és hálás lenne, ha segítene neki. A főorvos – az ajánlat jogellenességét felismerve és azt elfogadva – közölte a tárgyalótiszttel, hogy kórelőzménykutatást végez az egészségügyi nyilvántartásban.

A tárgyalótiszt ekkor azt mondta, hogy nem magyar állampolgár, korábban nem kezelték és magyar tajszámmal sem rendelkezik még, s azt várhatóan a következő héten kapja meg. Az orvos erre félbehagyta a kórelőzménykutatást. Az orvos a tajszám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt a ,,beteg”, ahol visszamenőlegesen rögzít kettő-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd november elején ez alapján kiállít olyan, valótlan tartalmú igazolást, amely szerint a tárgyalótiszt négy-öt hónapja kezelésen vesz részt.

A Szolgálat munkatársa ezt követően elővett egy zárt borítékot, amelyben 300 ezer forint volt, és azt a főorvos felé nyújtva, az asztalára helyezve megköszönte a segítséget. A főorvos a jogtalan előny ígéretét elfogadva a zárt borítékban elhelyezett pénz helyben történő átvételét azzal hárította el, hogy azt a tárgyalótiszt ne ott helyben, hanem a magánrendelésén adja át.

Az ügyészség börtönbüntetést és pénzbüntetést kért a főorvosra azzal, hogy határozott időre tiltsák el az orvosi foglalkozástól. A börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére az ügyészség csak akkor lát lehetőséget, ha az orvos beismeri a bűnösségét az előkészítő ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik