Belföld

Letartóztatták Újszentiván polgármesterét és két társát

Egy munkásszálló építésével kapcsolatos, több száz millió forintos csalás miatt indult eljárás egy polgármester, egy önkormányzati dolgozó és egy vállalkozó ellen – közölte délelőtti közleményében a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség.

Bár az ügyészség nem említ neveket, korábban az RTL Klubon és a 444.hu-n is megjelent, hogy az egyik érintett Putnik Lázár, Újszentiván polgármestere.

Az ügyészség közleményéből az derül ki, hogy a három férfit nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják.

Azt írják, hogy a Szeged környéki település polgármestere 2017 júliusában nyújtott be támogatási kérelmet egy munkásszálló építésére a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatalhoz, és ez alapján a község 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Nemzeti Foglalkoztatási Alaptól. A pályázat szerint a szálló teljes költsége 371 millió forint volt, amelyből 149 millió forintot saját forrás fedezett.

Kapcsolódó
RTL: Nyomozók vitték el otthonából Újszentiván polgármesterét
Putnik Lázárt korábban voksturizmus miatt ítélte el a bíróság.

A polgármester a támogatási kérelemben a beruházás teljes költségét – a kormányhivatali alkalmazottakat megtévesztve -túlárazta. A közbeszerzésbe egy, az ismeretségi körébe tartozó budapesti építőipari céget vontak be, hogy fiktív számlákkal biztosítsák a támogatás lehívását. A valóságban a kivitelezést a polgármester által kijelölt cégek végezték, az általa irányított önkormányzati alkalmazott közvetítésével.

A munkásszálló kulcsrakészen 258 millió forintból készült el, a fennmaradó 113 millió forintból a budapesti cég vezetőjével a polgármester mintegy 70 millió forintot a saját vállalkozásának utaltatott, majd abból társasházat épített, ingatlant vásárolt. Tízmillió forint egy szociális szövetkezethez került, a többi összeg sorsa azonban egyelőre ismeretlen.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt a gyanúsítottak letartóztatását indítványozta. Erről még ma döntenek.

Frissítünk!

Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék szóvivője az üggyel kapcsolatban azt közölte, hogy a Kecskeméti Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását egy 44 éves, egy 38 éves, valamint egy 41 éves férfinak, akiket költségvetési csalással, hűtlen kezeléssel, valamint hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítanak.

A járásbíróság a jelenlétük biztosítása, továbbá a bizonyítás megnehezítésének, illetve meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a gyanúsítottak letartóztatását Ezen túlmenően a polgármester, valamint a 38 éves férfi esetében a bűnismétlés veszélyét is megállapította.

A bíróság döntését az ügyészség tudomásul vette, míg a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Ezt majd a Kecskeméti Törvényszék bírálja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik