Belföld

Ezeket a mandulákat senki ne egye meg: cianidos magvakat hívott vissza a Nébih

Róka László / MTVA/Bizományosi
Róka László / MTVA/Bizományosi

Különböző kiszerelésű mandula és őrölt mandula termékeknél cianid veszély áll fenn, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) visszahívta ezeket a termékeket – tájékoztatta a Nébih kedden az MTI-t.

A magas keserűmandula tartalom miatt a termékben magas az amigdalin mennyisége, amely az emberi szervezetben cianiddá alakul – magyarázták.

A Nébih arra kérte a vásárlókat, hogy az Alnatura Bio Mandeln 200 grammos kiszerelésű, spanyolországi eredetű, idén november végén lejáró, a Müller üzletlánc által forgalmazott terméket ne fogyasszák el. Szintén problémát észleltek az Alnatura Bio Mandeln 150 grammos őrölt mandulánál, amely ugyancsak a Müller üzletláncban kapható és Spanyolországból származik; ennek a minőségmegőrzési ideje idén augusztus 10.

A dennree márkájú, 250 grammos, spanyolországi eredetű Európai mandulát ugyancsak érinti a visszahívás; az idén augusztus 26-ai lejáratú termékeket nem szabad elfogyasztani.

A Nébih azt javasolta, hogy aki vásárolt a visszahívásban érintett termékekből, az a vásárlás helyén érdeklődjön a vételár visszatérítésének lehetőségéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik