Belföld

Tóth Bertalan: Kövér László „hírzárlatot rendelt el” a Völner-ügyben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az MSZP társelnöke az Emmi trágyadombnak minősítéséről akart kérdezni, de Rétvári államtitkár kérésére Kövér házelnök a kérdést  visszautasította.

Tóth Bertalan Facebook-oldalán és pártja honlapján azt írta, hogy

hírzárlatot rendelt el a miniszterek számára Kövér a Völner-Schadl fideszes korrupciós botrányban.

Az MSZP társelnöke így értékelte, hogy a fideszes házelnök visszautasította azokat az írásbeli választ igénylő kérdéseit, amelyeket két hete küldött el a kormány összes tagjának, miután Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott:

Az EMMI egyébként egy trágyadomb. Olyan embereket gyűjtenek össze a közszférában, akik sehol nem kellenek. Csupa ilyen kisebbségi komplexussal rendelkező, lusta embert.

Tóth Bertalan arra szeretett volna választ kapni, mi Orbán Viktor és miniszterei, így Kásler Miklós véleménye erről.

Szerinte a volt államtitkár szavai azért elgondolkodtatók, mert magas beosztású politikai vezetőként közeli tapasztalata volt az egyes minisztériumok működésének színvonaláról. Bár az ellenzéki politikus szerint az oktatásért és az egészségügyért is felelős tárca valóban kritikán alul teljesít, szerinte a világjárvány ötödik hulláma idején egy ilyen vélemény komoly aggodalomra adhat okot.

Ezért három kérdést tett fel a kormány tagjainak.

  • 1. Egyetért-e Völner Pál korábbi államtitkár és fideszes országgyűlési képviselő hivatkozott véleményével?
  • 2. Lehet-e ez a magyarázat arra, hogy az EMMI-nek feltett írásbeli kérdésekre adott válaszok jellemzően színvonalat nélkülöző, személyeskedő jellegűek, ugyanakkor nem adnak tartalmi választ a feltett kérdésekre, ezzel alaptörvény-ellenesen kiüresítve a képviselők parlamenti ellenőrzési jogát?
  • 3. Lehet-e ez a magyarázat az oktatási és az egészségügyi rendszer lezüllesztésére, a készülődő országos pedagógussztrájk jelezte súlyos helyzetre, a betöltetlen háziorvosi praxisok tömegeire, a kórházi várólisták hosszára?

Tóth Bertalan értékelése szerint megijedtek a kérdéseitől. Az általa színvonaltalannak nevezett válaszokat általában jegyző Rétvári Bence államtitkár kérésére Kövér László ugyanis visszautasította kérdéseit.

A fideszes házelnök azt írta, a kormány büntetőeljárás alá vont korábbi miniszterhelyettesének szavaira Orbán Viktornak és minisztereinek azért nem kell reagálniuk, mert a folyamatban lévő nyomozás iratanyagára hivatkozva megfogalmazott kérdés nem érint kormányzati feladatkört.

Az ügyészség a Kormánytól független önálló alkotmányos szervezet, mint közvádló az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője.

Kövér László szerint mivel a folyamatban lévő eljárással kapcsolatban a kormánynak nincs hatásköre, ezért a kérdések sem felelnek meg a házszabályi rendelkezéseknek, ezért utasította vissza azokat. A házelnök korábban erre hivatkozva dobta vissza Ungár Péter morális kérdéseket feszegető parlamenti irományát is Varga Judit luxusórájáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik