Belföld

Gulyás Gergely nem tudta, hogy házkutatást tartottak minisztériumában a Völner-ügyben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az rtl.hu arról írt korábban, hogy november 25-én egy időben tartott házkutatást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Miniszterelnökségen, az Emberi Erőforrások Minisztériumában és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. Az rtl.hu birtokába került nyomozati iratok alapján a főügyészség emberei azokról a pályázatokról kerestek iratokat, amelyekről Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar volt elnöke és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium volt államtitkára telefonon beszéltek egymással.

A portál most elérte Gulyás Gergely minisztert, hogy megtudja, mit szólt a házkutatáshoz. Csakhogy kiderült: Gulyás nem is tudott róla.

Gulyás Gergely elmondása szerint azért nem tudott korábban a házkutatásról, mert bár az érintett részleg formálisan a Miniszterelnökséghez tartozik, valójában Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter irányítása alatt áll.

Hogy a házkutatás nemhogy Völner Pálhoz, hanem akár Schadl Györgyhöz is kapcsolódott, azt Gulyás Gergely elmondása szerint azért sem tudták, mert kizárólag egy adott céggel, az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatban kerestek iratokat a KNYF emberei. Ráadásul az összes munkatárssal titoktartási nyilatkozatot írattak alá a nyomozók, mindezt pedig minősített eljárás keretében tették.

Gulyás a Híradónak azt is elmondta: az ügyészségnél is érdeklődött az üggyel kapcsolatban, és azt a tájékoztatást kapta, hogy egy minisztériumi házkutatásról csak a felügyelő minisztert értesítik, aki ebben az esetben nem ő, hanem Süli János volt.

Völner Pál – akit 83 millió forint kenőpénz átvételével gyanúsítanak- tavaly június elején egy lehallgatott telefonbeszélgetésben azt mondta Schadl Györgynek, hogy együtt ebédelt a tárca nélküli miniszterrel, átbeszélték a pályázati lehetőségeket, és Süli „szeretettel várja ezt a dolgot”.

Süli hivatalában a nyomozók elkérték a Schadl érintett cégével, az Aqua Energy Solution Zrt.-vel kapcsolatos iratokat, illetve a csökkentett szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos pályázatokat. Az rtl.hu szerint a nyomozók tizenegyig keresték az iratokat, de végül semmit sem találtak, és azt állapították meg, hogy Süli János naptárában sem volt nyoma ezzel kapcsolatos találkozónak. Megnézték Kovács Pál államtitkár naptárát is, mert ő foglalkozik ezekkel a pályázatokkal a minisztériumban, de abban sem találtak semmit. A nyomozati iratok szerint azonban Kovács Pál legalább egyszer találkozott Schadllal tavaly májusban.

Kapcsolódó
Sokkolta a bírói kart a Völner-Schadl-ügy az Országos Bírói Tanács szerint, vizsgálatot sürgetnek
Az Országos Bírósági Hivatal elnökétől várnak mielőbbi lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik