Belföld

Revansbizottság: Karácsonyék kivizsgálják a fideszes Belváros ingatlanügyeit

Épphogy véget ért a Városháza-ügy, már jön is a következő vizsgálóbizottság a Fővárosban. Ezúttal azonban nem a Fidesz volt a kezdeményező, hanem Karácsony Gergely. A főpolgármester szerdai előterjesztésében azt javasolta, hogy egy új testület vizsgálja ki a Belváros ingatlaneladásait.

Az előterjesztést a közgyűlés hosszas vita után meg is szavazta, ám végül Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes módosító javaslatával az VII. kerület 2018 előtti tevékenységére is kiterjesztették a vizsgálatot.

Az elmúlt egy-két évben a Szentgyörgyvölgyi Péter által vezetett V. kerület több milliárd forintnyi ingatlanvagyont árusított ki úgy, hogy Karácsonyék szerint ezeknél az elidegenítési eljárásoknál egyszer sem biztosította a főváros elővásárlási jogait. A főpolgármester előterjesztésében azt írta, hogy az elmúlt hetekben is nyolc ingatlan eladásáról értesítette a Fővárost Szentgyőrgyvölgyi kerülete, az elővásárlás megítéléshez szükséges adatokat azonban többszöri kérésre sem bocsátották rendelkezésre.

Karácsony Gergely a bizottság felállítását a többi között azzal indokolta:

Ha kivizsgáltuk a semmit, vizsgáljuk ki a valamit is.

Mint mondta, rengeteg olyan ingatlaneladás történt, ami szoros összefüggésben van „az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügyével”, vagyis a Schadl-Völner-üggyel.

Kapcsolódó
Völner-ügy: a belvárosi Fidesz megtorpedózta Schadl György ingatlanvásárlásainak kivizsgálását
A fideszes polgármester szerint csak kampányolni próbál az ellenzék, és terelni.

Az V. kerület fideszes polgármestere 2020 végén, vészhelyzet idején egy személyben döntött 2,2 milliárd forintnyi ingatlanvagyon eladásáról, tavaly december 16-án pedig egy váratlan, a polgármester által összehívott rendkívüli testületi ülésen újabb 1,3 milliárdnyi vagyon eladásáról született döntés a fideszes többség akarata nyomán.

A héttagú bizottság vezetője Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester lesz, ami nem véletlen, hiszen az általa vezetett kerületben is rengeteg ingatlan kelt el még az előző vezetés alatt, az állítólagos bérlőknek járó 30 százalékos elővásárlási jogot biztosítva.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere szerint a főváros vezetése a „zűrös ügyekről” akarja elterelni a figyelmet a vizsgálóbizottsággal, és kérdésesnek nevezte, hogy a főváros gyakorolhat-e felügyeletet a szuverén önkormányzat felett. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint a bizottság létrehozása arról szól, hogy a városvezetés „meg akar szabadulni a Városháza-ügy terhétől”, az egyfajta „revansnak” tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik