Belföld

Százmilliós bírságot szabott ki a jegybank a lélegeztetőgépeken kaszáló cégre

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az MNB összesen 111 millió forint bírságot szabott ki az OTT-ONE Nyrt.-re a tiltott a piaci manipulációra, a bennfentes információ nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-t. Ez az a lélegeztetőgépeken kaszáló cég, ahol csalás gyanúja miatt mondott fel korábban a könyvvizsgáló.

Kapcsolódó
Csalás gyanúja miatt mondott fel a könyvvizsgáló a lélegeztetőgépeken kaszáló cégnél
Kilenc dolgozó, nyolcszáz lélegeztetőgép, és fejenként 1,2 milliárd forint bevétel: számokban az OTT-One Nyrt. tavalyi teljesítménye. Valami azonban gyanús lett a könyvvizsgálónak.

A közleményben az MNB jelezte azt is, hogy feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen.

A kibocsátó által nyilvánosságra hozott különböző együttműködési megállapodásokról szóló közzétételek egyes esetekben nem megalapozott, nem teljes körű vagy egyenesen valótlan információkat tartalmaztak – ismertette a jegybank.

Rámutatott: a társaság a korábbi rendkívüli tájékoztatásaival ellentétes híreket nem tette közzé; például azt, hogy egyes közzétett szerződések alapján végül ténylegesen nem végzett érdemi gazdasági tevékenységet, bevétele azokból nem származott. A korrigáló tájékoztatások elmaradásával a kibocsátó félrevezető jelzéseket adhatott a piac számára, ami piaci manipulációnak minősül – közölte az MNB.

A piacfelügyeleti bírság meghatározásánál a jegybank súlyosító körülménynek minősítette a piaci manipulációval érintett időtartam hosszát, és azt, hogy a kibocsátó közzétételeinek jelentős részénél találtak rendellenességeket.

A jegybank az OTT-ONE részvényeinek tőzsdei kereskedését tavaly április 16-tól felfüggesztette, két további határozatában pedig felügyeleti bírságot is kiszabott a 2020. évi éves és a 2021. első félévi jelentés hiánya miatt – idézték fel a közleményben.

Kapcsolódó
Nagyot szakítottak a lélegeztetőgépeket beszerző cégek
A legtöbb megrendelést kapó tíz cég bő 28 milliárdos tiszta nyereséget ért el, a tulajdonosok közel 20 milliárdot zsebre is tesznek. A tízből három cég le sem adta a beszámolóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik