Belföld

„Ez becsületsértés” – mondja a letolvajozott államtitkár

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Fekete Péter szerint az általa bemutatott kultúrkincseket mindig örömmel várják. Brenner Koloman mégis feljelenti.

Fekete Péter nem hagyja annyiban, hogy Brenner Koloman, az Országgyűlés jobbikos alelnöke Facebook-oldalán azt írta, lopás miatt feljelentést tesz ellene, mert tolvaj, börtönben lenne a helye.  A kultúráért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek azt mondta,

ha ezt komolyan gondolja, akkor ez becsületsértés.

Szerinte kiforgatták az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár ünnepélyes megnyitóján mondott szavait, természetesen semmit nem visz el önkényesen egy közgyűjteményből, mindent hivatalosan kikölcsönöz, majd visszaad.

Fekete Péter azt mondta, már négy éve visz a hasonló kulturális eseményekre kultúrkincseket magával.

Az elmúlt négy év alatt több mint háromszáz ilyen bemutatót tartottam, és mára ez kedvelt hagyománnyá vált, az újságírók, a szervezők már előre kérdezik, mi lesz a mai kultúrkincs.

Az államtitkár elgondolkodtatónak tartja, miért pont ezen az eseményen próbált Brenner Koloman fogást találni a kultúrkincsek bemutatásán, ami ellen korábban soha senkinek nem volt kifogása. Korábban több kulturális intézmény vezetője is kiállt Fekete Péter mellett, szerintük az államtitkár szemléltető módszere „szellemes, szimbolikus és formabontó”.

Brenner Koloman – a jogi következmények ellenére – kitart mellette, hogy folytatólagosan elkövetett lopás miatt feljelenti  Fekete Pétert. Ezt egy hétfői sajtótájékoztatóján erősítette meg – írta az MTI. Úgy vélte, „nagy nyilvánosság előtt” tett vallomásnak tekinthető, hogy az államtitkár

a nyílt színen vallott arról, hogy alkalmanként a magyar polgárok közgyűjteményéből bizonyos tárgyakat a sajátjaként kezel.

Az ellenzéki politikus szerint az ügy szimbolikusan mutatja meg „a fideszes egypárti túlhatalom végtelen erkölcstelenségét”.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda kultúráért is felelős alpolgármestere – a tárgy értékétől függetlenül – mélységesen elszomorítónak nevezte, hogy az államtitkár önhatalmúlag egy másik intézménybe vitte Esterházy Péter író focilabdáját.

A szimbólum a fontos, ahogy a fideszes rendszer működteti az országot; a hatalom birtokosai azt gondolják, hogy az emberek és a törvények felett állnak. A fennálló rendszer csaknem 12 éve „mérgezi Magyarország levegőjét” kulturális, gazdasági, társadalmi és szellemi értelemben is – tette hozzá.

Halmai Róbert, a Momentum kultúrpolitikusa kiemelte: az ellenzéki összefogás pártjai választási győzelmük után azonnal leállítják a múzeumok „szakmailag indokolatlan költöztetését”, így a Magyar Természettudományi Múzeum Debrecenbe helyezését is, ami szerinte a gyűjtemény jelentős hányadát veszélyezteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik