Belföld

Radikális állatvédők rongálhatták meg a budai erdők vadleseit

Pilisi Parkerdő
Pilisi Parkerdő
A január első hetében elfogott budapesti pár közel negyven vadlest rongált meg, némelyiket úgy, hogy ne vegye észre, aki felmászik rá. A rendőrök lakossági segítséggel fogták el őket. Információink szerint radikális állatvédőkről van szó, akik a vadászokkal akartak kiszúrni.

Jelentős kárt okozó rongálás bűntettének, lopás vétségének és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a rendőrség egy budapesti pár ellen, akik 2020 augusztusától kezdődően a II. és a XII. kerületben, illetve Solymár és Remeteszőlős határában vadleseket és vadkamerákat rongáltak meg.

Kérdésünkre a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közölte: azzal, hogy több tucat vadászlest megrongáltak, létrafokaikat, andráskeresztjeiket elfűrészelték, a leseket felborították, valamint a vadkamerákat és egyéb berendezéseket ellopták, több mint ötmillió forintos kárt okoztak. A pár a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerte, szabadlábon védekeznek.

Pilisi Parkerdő

Az ügyben idén januárban történt fordulat, amikor közzétettek az elkövetőkről két fotót, és a lakosság segítségét kérték a kézre kerítésükhöz. A képek alapján számos bejelentés érkezett, és még aznap budapesti lakásukban elfogták a 45 éves férfit és 27 éves nő társát.

Lapunkat többen is megkeresték, akik a rendőséggel együttműködve, a fotók alapján beazonosították az elkövetőket. Forrásaink a közösségi médiában mutatott aktivitásuk alapján egyértelműnek tartják, hogy magukat állatvédőnek valló emberekről van szó, akik a magyarországi vegán-állatvédő mozgalom tagjai. A férfi többször nyilvánossá is tette a vadászokkal szembeni ellenszenvét.

Az érintett erdőterületek fenntartója, a Pilisi Parkerdő Zrt. kérdésünkre közölte: a magaslesek ilyen mértékű rongálására eddig nem volt példa.

Az erdőgazdaság korábban így értékelte a cselekményeket: „csak az erdészek éberségének és a szerencsének köszönhető, hogy eddig senki sem zuhant le még a magasból, és nem történt akár halálos áldozatot követelő vagy maradandó testi károsodást okozó baleset. A Parkerdő azért áll értetlenül a jelenség előtt, mert az elkövetők az erdei ökoszisztéma egészséges működéséhez, az elegyes, fajgazdag erdők fenntartásához szükséges szabályozó vadászati tevékenységet teszik lehetetlenné olyan helyeken, ahol az erdők egészsége részben ennek a függvénye.” A Pilisi Parkerdő Zrt. akkor figyelmeztette is a lakosságot, hogy fokozott óvatossággal használják a vadleseket.

– Az ügyet kiemelten kezeltük és feljelentést tettünk, különös tekintettel arra, hogy az elkövetők tettei közvetetten akár emberi életeket is veszélyeztethettek – áll a lapunknak eljuttatott nyilatkozatban.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Vadles Baranyaszentgyörgy közelében.

Komlódi Gábor ügyvéd, büntetőjogász lapunk kérdésére elmondta: érthető, hogy az erdőgazdaság veszélyeztetés miatt tett feljelentést, azonban a Btk. ilyen tényállást erre az ügyre vonatkoztatható módon nem ismer. Létezik közúti, valamint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, de erre nyilván egyik sem alkalmazható. Személy elleni bűncselekmény előkészülete jöhetne szóba a jogász szerint, de az előkészületi alakzat egyedül az emberölés vonatkozásában ismert; testi sértés okozásának nincs előkészülete a jelenlegi Btk. szerint.

Megemlítette még a jogi szakértő a „távoli kísérlet” büntetőjogi fogalmát, ami testi sértés esetében is szóba jöhet, azonban ennek bizonyítása nagyon nehézkes, hiszen igazságügyi szakértőnek kell eldöntenie minden egyes rejtett módon megrongált les esetében, hogy pontosan milyen sérülést szenvedhetett volna, aki használja azokat. Mindenesetre a sorozatosan elkövetett, jelentős kárt okozó rongálás is szabadságvesztéssel járó bűncselekmény.

Amennyiben a büntetőeljárás során bizonyítást nyerne, hogy az elkövetők tisztában voltak vele, hogy akár haláseset is bekövetkezhet a tetteik nyomán, akkor emberölés előkészületéért lennének felelősségre vonhatók, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik