Élő Belföld

Orbán Viktor: Kötelező lesz árulni az élelmiszerár-stopban érintett termékeket

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bő egy hónap után adott újra rádióinterjút Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő beszélt arról, hogy

  • a karácsony és a szilveszter emberi volt, de attól, mert az omikron gyengébb, mint a delta volt, ugyanúgy kell ellene védekezni. Mint fogalmazott, „van a kezünkben egy aduász, az üti az omikront és a deltát is, ez a vakcina.”
  • Kétmillió Pfizer és hétszázezer Moderna van raktáron.
  • Változás, hogyha egy iskolai osztályban fertőzés van, akkor csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk.
  • A harmadik oltás után négy hónappal lehet felvenni a negyediket, hat hónap után pedig javasolja is ezt a kormány.
  • Az élelmiszer-árstop ötlete a szerbektől jött, ott ezt már tavaly meglépték. Előírták kötelezően, hogy az érintett árukból mindig kell lenni a polcon, ellenőrizni is fogják. Ha valaki szabályt szeg, súlyos pénzbüntetésre számíthat.
  • Ők viszont az ellenzékre nem számíthatnak szerinte. Úgy fogalmazott, lehet rühellni ugyan a kormányt, de egy-egy olyan jó döntés mellett ki is lehetne állni, mint az élelmiszerár-stop.
  • Neki sem volt egyszerű fiúból férfivá válni, a szülők segítségére szükség van. A népszavazás éppen arról szól szerinte, hogy a gyerekeket védjék.

Ennyi volt

Elrepült ez a fél óra, véget ért a miniszterelnök rádióinterjúja.

Legyen lehetőség azt mondani, köszönjük, nem kérjük

Ha valaki hozzányúl a gyerekeinket, kikaparom a szemét, mondta anno Orbán Viktor nagymamája, ahogy sokan mások is ezzel a szófordulattal szoktak élni.

Szerinte bizonyos szexuális szokásokat, amiket a szülők nem fogadnak el, máshol megengedni, népszerűsíti az iskolai rendszer. A kormányfő is igényt tart arra, bár túl van a nehezén, hogy eldöntse, ha szokatlan dolgokkal szembesítenék a gyermekeit, legyen lehetősége azt mondani, köszönjük, nem kérjük.

Egyetlen magyar szülő se érezze úgy, hogy a gyerek neveléséhez való kizárólagos jogát valaki elveszi tőle, ez a lényeg a miniszterelnök szerint.

A népszavazásról

Magyarország egy olyan ország, ahol a felnőtt emberek felelősséget tudnak vállalni a saját életükért, nem tartozik a kormányra kinek milyen a szexuális irányultságuk. Ez jól van így Orbán szerint, ezért harcoltak a kommunizmus idején.

A népszavazás nem is a felnőttekre vonatkozik, arról szól, hogy mi van a gyerekekkel, a szülőknek el kell ismerni, hogyan akarják nevelni a gyermekeiket, milyen kifejezésekkel vezeti be őt a szexualitás bonyolult világába.

Nekünk sem volt egyszerű fiúból férfiba, az egy bonyolult világ volt, ott szükség volt a szülő segítségére. Az iskola nem mondhatja azt, hogy olyan propagandát állít szembe a gyerekekkel, amivel nem ért egyet a szülő. Ez a népszavazás arról szól, hogy a gyereket védjük

– jelentette ki.

Településméretek és észmennyiség

A magyar politika iránya más, mint amit Brüsszelben szeretnek. Azt hiszik, minél nagyobb egy város, annál több az ész.

Az adott település mérete és az ott rendelkezésre álló észmennyiség nincs arányosságban egymással

– mondta.

Szerinte hagyni kell, hogy mindenhol olyan döntések szülessenek, amik az élet természetes rendje szerint az normális. Érik majd a családvédelmi intézkedéseket támadásokat, de nem gyávák a magyarok, kiállnak a gátra és megvédik az érdekeiket.

Az ellenzékre nem lehet számítani

Ami a baloldali kritikákat illeti, ott ismerethiány van, mert az alapvető élelmiszerek áfáját már levitték 5 százalékra és ők meg sem szavazták, fogalmazott Orbán.

Nem lep meg, ami történik, de nem tartom normálisnak. Attól, mert valaki baloldali, mondhatná rá, hogy jó, esetleg támogatja. Még ha rühelli is a kormányt, egy-egy ügyben nem a pártlogika alapján kell közelíteni. Mibe került volna azt mondani, hogy legalább hat élelmiszer esetében jó döntést hozott a kormány? Rájuk erre nem lehet számítani

– jelentette ki.

Élelmiszerár-stop: a szerbektől jött az ötlet

Demján Sándortól tanultam a 90-es évek legelején, hogy persze, általában az a jó, ha a gazdaságra egységes normatív szabályokat alkotunk, de válság idején nincs normativitást, magyarázta a kormányfő.

Az energiaárak állnak a magas árak mögött, magas az infláció, amit nem lehet megállítani a határokon, ezért a negatív hatások tompítását kell célul kitűzni, tette hozzá.

Két irány van erre, emelik a nyugdíjakat és a béreket. A másik, hogy próbálnak célzottan az áremelkedés ellen védekezni.

Nem hihetjük, hogy az átlagos árszintet is meg tudjuk fogni, de célzottan kiválasztva lehet, mondta Orbán. Szerinte ilyen volt a rezsicsökkentés.

Járok a miniszterelnökök közé, Magyarországon nem tudják, milyen feszültségeket okoznak a rezsiárak Nyugat-Európában

– fogalmazott.

A benzinárstop szerinte működött véleménye szerint, a jelzáloghiteleknél kamatstopot vezettek be, nehogy családok veszítsék el a fedelet a fejük fölül. Inflációs időkben is próbálják védeni a családokat, ilyet nem vagy alig csináltak Európában.

És látják, hogy nőnek az élelmiszerek árai.

Körül kell nézni, tanulni sosem szégyen. Októberben a szerbeknél találtam egy nagyon izgalmas dolgot. Ők nem tudnák a bolti cikkek árát szabályozni, de kiválasztottak öt terméket, amit vissza kell állítani a korábbi szintre. Előírtuk kötelezően, hogy ezekből az árukból mindig kell lenni a polcon, ellenőrizni is fogjuk

– jelentette be.

Szerinte ez betartható. Ha valaki nem tartja be, nagyon komoly pénzbírság lesz. 90 napra vezették be, nem tarthat örökké.

Ha a hat termék árát ott tudják tartani az október 15-i szinten, akkor ezt a nehéz inflációs időszakot szerinte kibekkelik.

Változások a védekezésben

A védettségi igazolvány változásairól szólva úgy kezdte, Gulyás megkérte őt, fogalmazzon pontosan, mert másként könnyen káoszt lehet okozni.

A karanténnak a hossza 10 napról 7 napra csökken, 5 nap után pedig negatív teszttel lehet szabadulni.

Az iskolákban is van egy változás, ha van fertőzés egy osztályban, akkor csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradniuk, az oltott gyerekeknek az iskolai oktatása a megszokott rendben folytatódik.

A védettségi igazolvány február 15. után csak oltás alapján adnak ki ilyet. Korábban az is megkaphatta, aki átesett a fertőzésen, ez most megszűnik. Oltási igazolvány lesz csak, ezt az kaphatja meg, akinek van három oltása vagy a második után kevesebb mint hat hónap telt el.

A kormányinfót már néha orvosi konzíliumnak érzi, hiszen beszéltek a negyedik oltást is. A harmadik oltás nagyon megnöveli a védettséget, de ha eltelt utána négy hónap, akkor felveheti a negyedik oltást, hat hónap után pedig javasolják is, ehhez viszont ki kell kérni a háziorvos véleményét.

Vakcinaszámok

Kétmillió Pfizer-vakcina és 700 ezer Moderna áll rendelkezésre, van elég modern oltóanyag.

Megköszönte mindenkinek a karácsonyi munkát, a rendőröknek és a katonáknak is, mert a migráció ilyenkor sem állt le.

Van a kezünkben egy aduász

Hogyan látja, beváltották-e a reményeket az oltási akciónapok, így hangzott az első kérdés.

Orbán megköszönte, hogy a rádióban lehet, szerinte az előző már majdnem olyan karácsony volt, mint amilyet elképzel az ember.

Itt volt a vírus a családok feje felett, és ha a veszély nem is múlt el, annak fenyegető ereje gyengébb volt, mint korábban

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a szilveszter is egész emberi volt.

Az omikron gyengébb, mint a delta variáns a szakemberek szerint, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell védekezni. Az eszköz, ami a kezünkben van, az az oltás, mondta a kormányfő.

Van a kezünkben egy aduász, az üti az omikront és a deltát is. Mindenki vegye fel az oltást, ha valaki kettőt vett fel, vegye fel a harmadikat is, ne érezzük mi úgy, hogy túl vagyunk rajta attól, mert egy gyengébb variáns látszik eluralkodni

– értékelt.

Januárban minden hétvégén van oltási akciónap, hívta fel rá a figyelmet.

Olvasói sztorik