Belföld

Meleglobbival és a Jobbikkal riogat az Orbán-kormány romaügyi biztosa

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd

Népszava kedden már beszámolt arról a titokban rögzített hangfelvételről, amely december első felében, egy zárt ajtók mögött rendezett budapesti találkozón készült, és amelyen Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója beszélt meglepő nyíltsággal a helyszínen lévőkkel. A lap szerint elhangzott például, hogy Sztojka Attila szerint

mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig.

A Sztojka-ügy miatt a Parlament Nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai a rendkívüli ülést kezdeményeztek, ugyanakkor Pintér Sándor belügyminiszter szerint nincs is Sztojka-ügy.

A Népszava most újabb hangfelvétel alapján közöl cikket, amelyben ismét erős részletek szerepelnek.

Ha nem az Orbán-kormány megy tovább, a romaügynek vége

– állította például a kormánybiztos. Így folytatta Sztojka: a romaügyet „vagy a Jobbik veszi át, vagy a melegek”. Szerinte ugyanis

az a lényege a meleglobbinak, hogy a romaügyre ráülve legalizálja magát.

Sztojka szerint a Jobbik pedig semmi mást nem akar, „csak kinyírni”.

Arról is beszélt, hogy megítélése szerint az ORÖ-ben nincsenek rendben a kifizetések. „Elmondom ebben a körben, máshol nem fogom elmondani” – kezdte. A képviselői tiszteletdíjak mellett a foglalkoztatási intézetben van egy „másik szerződésetek, vagy a hozzátartozótoknak”. A tragédia az – tette hozzá –, hogy „ez összeférhetetlen, ez hűtlen kezelést jelent.”

Sztojka mesélt arról is, hogyan történt a kormánybiztosi kinevezése: mert nem ő jelentkezett a posztra. Éppen nyaralt tavaly júliusban, amikor egy szombati napon, este hétkor hívták egy általa ismeretlen számról. Nem vette fel. Majd sms-t érkezett: a miniszterelnök titkára kereste. Kedden kora délután fogadta Orbán Viktor, jelen volt Gulyás Gergely miniszter is. Egyebek mellett arra kapott felkérést, hogy rakja rendbe az ORÖ-t és a Lungo Dromot. Sztojka Attila kijelentette: hisz abban, hogy a Lungo Drom képes megújulni, a Fidesznek nem szükséges alternatívát keresnie. Viszont az is látszik, hogy Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőt, a Lungo Drom elnökét a körülötte lévő botrányok „tömkelege” miatt „nem lehet újraépíteni”. Személye – fogalmazott a kormánybiztos – lejáratódott nem csak a cigányok, hanem, ami a legrosszabb, párttársai körében is. A javára írta ugyanakkor, hogy Farkas Flóriánt a pozíciók helyett a Fidesz győzelme érdekli: annak ellenére, hogy „nagyon komolyan meghurcolták”.

Sztojka azt is kérte a megbeszélésen, hogy ne vigyenek ki több információt, de ez a kérése úgy tűnik, egyelőre nem tud teljesülni.

Kapcsolódó
Az ORÖ elnöke azt állítja, megzsarolta őt a romaügyi kormánybiztos
Agócs János a parlamentbe kerülése esetén független képviselő lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik